Hlavní obsah

Registrace do asociace je nutnost, nikoli peníze navíc, říká hráč, sekretář a také trenér Vyšehradu Matuszny

Fotbaloví příznivci mají jméno Kamila Matuszného spojeno především se zelenobílým dresem pražských Bohemians, kde s přestávkami působil několik let. V současné době můžeme sedmatřicetiletého rodáka ze severní Moravy vidět na hřišti v dresu Slavoje Vyšehrad, ovšem je třeba vědět, že fotbalový plac není jeho jediným „pracovištěm“. V pražském divizním celku totiž Kamil Matuszny zastává i funkci klubového sekretáře.

hráč, sekretář a zároveň trenér mládeže na Vyšehradu Kamil Matuszny.

Článek

"Těch funkcí mám víc. Kromě toho, že hraji za chlapy a dělám sekretáře, tak ještě trénuji mládež, proto někdy je těžké říct, jestli jsem víc hráč, sekretář, nebo trenér…“ vysvětluje muž, kterého pro opravdu velký fotbal objevili před lety v Třinci.

Jako sekretář však máte v současné době asi poněkud více napilno. Fotbalové kluby nyní řeší přeregistraci svých členů pod hlavičku FAČR a to je většinou práce pro sekretáře.

Moje role v tomto směru je spíše organizační a koordinační, protože jsme se rozhodli řešit to převážně přes trenéry jednotlivých týmů, kteří hráčům rozdali přihlášky a vyplněné je pak zase odevzdají na vedení klubu. Samozřejmě, že to je určitá práce navíc, ale je to věc, která se musí udělat, takže to tak bereme.

A o kolik přihlášek se v případě Vyšehradu řádově jedná?

Nechci házet nějaká čísla od boku, ale řádově máme 13 až 14 družstev a každé z nich má tak v průměru 15 hráčů, tak si každý může udělat představu, o jaké počty asi jde.

A co hráči, kteří jsou na hostování v jiných oddílech?

Tam je to trochu složitější, i když to také není nic neřešitelného. Buď se hlásí sami a chtějí po nás formuláře, nebo se přímo kontaktujeme s oddíly a řešíme to globálně. Například Bohemians 1905 nám před časem zaslali mail, který předpokládám, rozeslali na více klubů, ve kterém nás žádají o spolupráci při registraci hráčů na hostování, případně o nějaké naše požadavky směrem k nim. To si myslím, že je dobrý přístup, který celý proces registrace může hodně zjednodušit.

A musíte hráčům nějak složitě vysvětlovat důvody tohoto procesu, nebo se spíš setkáváte s pochopením?

To spektrum lidí, kterých se to týká, je pochopitelně velmi široké, takže i názory na to jsou leckdy hodně rozmanité. Je pravda, že to někdo může vnímat jako vícenáklad, ale ti, kteří pracují v nějakých organizačních složkách, nebo v samotných klubech, tak chápou, že to je naprosto nutný a nezbytný krok, bez něhož by fotbal do budoucna jen těžko mohl fungovat na opravdu profesionální bázi.“

Setkal jste se v rámci s novými registracemi s nějakým problémem, který jste v klubu museli řešit?

V počátku jsme diskutovali o tom, jak budeme řešit otázku členských příspěvků, které se nově musí platit směrem k FAČR a nakonec jsme rozhodli, že částku zahrneme do klubových členských příspěvků. Peníze, které vybereme, pak převedeme na svaz.

A kolik vyplněných přihlášek již v tuto chvíli, kdy do konce registračního termínu zbývá přesně dvacet dní, máte?

U nás je to trochu komplikované, protože v těchto dnech mají děti z okolí, které tvoří převážnou část naší mládežnické základny, pololetní prázdniny, takže jsme se s trenéry domluvili, že hned po jejich návratu z prázdnin to vše dotáhneme. Předpokládám, že do týdne bychom to měli mít vše pohromadě.

Reklama

Související témata: