Hlavní obsah

Teixeira i přes další skandál bude šéfovat brazilskému fotbalu

SAO PAULO

Kontroverzní Ricardo Teixeira zůstane navzdory nejnovějším obviněním z korupce ve funkci prezidenta Brazilské fotbalové federace (CBF). Svaz to oznámil na svém webu, i když se o odchodu čtyřiašedesátiletého funkcionáře v minulých dnech hojně spekulovalo.

Článek

"Prezident Ricardo Teixeira bude po karnevalu pokračovat ve své práci na CBF," napsali představitelé federace bez dalších podrobností. Volno pro tradiční karneval končí příští týden a Teixeira by tak měl zůstat i v roli prezidenta organizačního výboru mistrovství světa 2014.

Spekulace o Teixeirově rezignaci zesílily ve čtvrtek, když list Folha de S. Paulo zveřejnil zprávu o spojení dlouholetého prezidenta svazu s firmou, která je vyšetřována kvůli nadhodnocení nákladů na zorganizování přípravného zápasu před čtyřmi lety. Mezi těmi, kdo vyzval Teixeiru k odchodu, byla například i bývalá hvězda reprezentačního týmu Romário, jenž je členem parlamentu.

Podle deníku Filha inkasovala společnost Ailanto Marketing za pořádání duelu proti Portugalsku v roce 2008 téměř pět milionů dolarů, což je zhruba dvojnásobek běžné částky. Policie našla důkazy, že čtyři měsíce poté dostal Teixeira od partnerské firmy Ailanta prostřednictvím nájmu půdy 350.000 dolarů.

Nejnovější aféra je další z řady kontroverzí, které třiadvacetiletou Teixeirovu vládu nad brazilským fotbalem provázejí. Ostřílený funkcionář čelil několikrát podezření z praní špinavých peněz a braní úplatků, byl vyšetřován brazilským kongresem i komisí FIFA, ale nikdy nebyl usvědčen.

Reklama

Související témata: