Hlavní obsah

UEFA spustila kandidatury na pořádání mistrovství Evropy 2020

Istanbul

Výkonný výbor Evropské fotbalové unie (UEFA) dnes spustil proces kandidatury na pořádání mistrovství Evropy v roce 2020. Jednotlivé země se mohou do konce května ucházet o roli pořadatelů, definitivní rozhodnutí padne na konci roku 2013.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Fotbalový stadión. Ilustrační foto

Článek

Jelikož šampionát bude hostit 24 týmů a celkem se odehraje během měsíce 51 utkání, je třeba, aby kandidátská země měla k dispozici devět stadionů. Proto se očekává, že společnou kandidaturu podají spíše dvě země najednou. Společně už turnaj pořádaly v roce 2000 Nizozemsko s Belgií a v roce 2008 Rakousko se Švýcarskem. Letošní turnaj se odehraje v Polsku a na Ukrajině. V roce 2016 se bude hrát ve Francii.

O šampionát v roce 2016 se vedle Francie ucházelo Turecko, které kandidaturu zřejmě podá znovu. Očekává se, že by se do boje mohly se společnou kandidaturou přihlásit Norsko a Švédsko nebo Skotsko s Walesem.

Vedle kandidatur se výkonný výbor UEFA zabýval žádostí Gibraltaru o zařazení mezi členy UEFA. Návrh byl přijat a na kongresu v příštím roce se bude hlasovat o jeho začlenění. "Bylo dohodnuto, že dostanou finanční a vzdělávací podporu," uvedl generální sekretář UEFA Gianni Infantino. Gibraltar se pokouší do UEFA dostat od roku 1999.

UEFA rovněž odsouhlasila, aby se na tříleté zkušební období spojily ženské ligy Nizozemska a Belgie. Pracovní skupina rovněž navrhovala, aby byl podobný zkušební proces umožněn i mužským soutěžím, to však zatím schváleno nebylo. Zatím tedy není možný projekt česko-slovenské ligy, o kterém FAČR už delší dobu uvažuje.

Výkonný výbor rovněž zamítl žádost Walesu, aby velšské týmy hrající v anglických soutěžích jako Swansea nebo Cardiff měly možnost probojovat se do Evropské ligy přes Velšský pohár. "Princip je takový, že když hrajete v jedné zemi, musíte se kvalifikovat z jejích soutěží," vysvětlil Infantino.

Reklama

Související témata: