Hlavní obsah

Pelta: Hledat teď nástupce trenéra Bílka by bylo začátkem konce

Za čtvrt roku ve funkci předsedy Fotbalové asociace ČR se prý Miroslav Pelta ještě nezastavil. Nemá čas ani na svoje ´jablonecké dítě´, jak nazývá tamní klub. Zázemí na letošní EURO ve Vratislavi chce pojmout velkoryse, a pokud tým postoupí ze skupiny, hodlá využít opci na kouče Michala Bílka...

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta

Článek

Kolik bude stát a jak bude vypadat zabezpečení reprezentace a doprovodné záležitosti ve Vratislavi?

Po sportovní stránce je zabezpečení na vysoké úrovni. Máme kvalitní hotel Monopol i tréninkové centrum. Osobně teď řeším pro partnery asociace a reprezentace zřízení Českého domu, který by měl být ve vratislavském divadle. K dispozici bude kvalitní zázemí pro hosty, prostory pro média, počítáme také s kulturním programem. Nedokážu teď přesně vyčíslit, kolik to bude stát, určitě v nízkém řádu desítek miliónů. Ale pokud chceme, abychom si udrželi stávající partnery a získali od nich více prostředků, pak se o ně musíme umět na úrovni postarat. Prodloužení smluv je na dobré cestě. Tyto investice se nám vrátí.

Čím argumentujete při jednáních o prodloužení smluv a případném navýšení peněz?

Fakty, ničím jiným to ani nejde. A ta hovoří ve prospěch fotbalu. Áčko postoupilo na EURO, jednadvacítka skončila na mistrovství Evropy třetí, škoda, že jí o kousek unikla olympiáda. Devatenáctka přivezla evropské stříbro a odborníci hodnotili její fotbal jako nejprogresivnější. Sedmnáctka se poprvé v historii probojovala na světový šampionát. Na FIFA i UEFA před námi smekají klobouk, protože žádné zemi se v jednom roce něco takového nepodařilo. Doma o tom mlčíme...

Už je jasné, jaké bude dělení peněz získaných za postup a samotný šampionát?

Dohodu o dělení jsem v podstatě zdědil. Hráči a realizační tým si rozdělí třicet procent z vydělaných peněz. Nějakých deset až patnáct půjde na charitu a mládež. Většinu dostane asociace, která nese i náklady. Peníze od partnerů do dělení nespadají. Zatím asociace vydělala v přepočtu něco přes dvě stě miliónů korun, za vítězství v zápase na šampionátu je asi pětadvacet miliónů, za remízu polovic. Vydělat se dá ještě hodně. Za třetí místo ve skupině je dalších pětadvacet miliónů. Kolik by bylo za postup do čtvrtfinále, to jsme raději zatím nepočítali. Na to je čas...

Jaké umístění reprezentace byste považoval na EURO za úspěch?

Jednoznačně postup ze základní skupiny.

Nepostoupit by bylo tedy neúspěchem. Znamenalo by to změnu trenéra?

Takhle na hranu bych to nestavěl a nechtěl bych tuto otázku teď ani řešit, abychom do citlivé chemie kolem mužstva nevnášeli nežádoucí prvky. Ať mají klid na práci. Pochopitelně si přeji, abychom uspěli a kouč zůstal. Kdybych dopředu avizoval, že bude odvolán, vytvářel bych už předem tlak. Bude záležet i na herním projevu mužstva. Opci má asociace, takže po šampionátu rozhodneme, zda ji uplatníme, či nikoliv.

Hodně fanoušků by rádo vidělo u národního mužstva plzeňského kouče Pavla Vrbu...

Já jim rozumím. Ale Vrba má jednak platnou smlouvu v Plzni a je údajně už dohodnutý se Slovenským fotbalovým svazem. Kdybychom začali dopředu takhle uvažovat, abychom si blokovali Vrbu a vlastně odepsali už teď Bílka, byl by to začátek konce. Cíl, kterým byl postup na šampionát, splnil. Má velkou výhodu v tom, že hráči za ním jdou. Mužstvo okysličili fotbalisté z ligy, je to podobné jako před mistrovstvím Evropy 1996, z toho mám dobrý pocit. Osobně bych si ale přál, aby Vrba v českém fotbale zůstal, je to velmi kvalitní trenér.

Vy jste minulý měsíc navštívil nejvyšší představitele FIFA a UEFA. Jaký mají tyto návštěvy přínos pro český fotbal?

V první řadě diplomatický. Šlo nám také o podporu při hlasování o přidělení mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015, jehož pořadatelství jsme nakonec získali. Samozřejmě jsem jednal rovněž o grantech na různé projekty našeho fotbalu. FIFA i UEFA jsou organizace, kterým se i přes celosvětovou recesi ekonomicky daří velmi dobře. Při jednání s panem Blatterem nebo Platinim si uvědomíte, jaký je fotbal fenomén. Třeba chystaný prodej televizních práv reprezentací centrálně pro nás bude ohromné finanční plus.

FIFA a UEFA platí klubům za start hráčů v reprezentaci. Nebude mít Asociace profesionálních klubů, která se nyní profiluje, podobné požadavky na FAČR?

V některých svazech, hlavně v zahraničí, podobné smlouvy existují. My teprve hledáme cestu k většímu osamostatnění ligy a možnosti, aby si také víc vydělala. O nějakých kompenzacích se zatím nebavíme.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články