Hlavní obsah

FIFA v minulém roce vykázala zisk 36 miliónů dolarů

Curych

Světová fotbalová federace FIFA během loňského roku vykázala zisk 36 miliónů dolarů (672 miliónů korun) a mohla rozšířit své finanční rezervy. FIFA dnes také přikázala klubům, aby uvolnily hráče pod 23 let na fotbalový turnaj olympijských her v Londýně.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Spokojený úsměv na tváři prezidenta FIFA Seppa Blattera

Článek

FIFA celkem vydělala 1,07 miliardy dolarů a utratila jen 1,034. Vydělávat začal světový šampionát, který se v roce 2014 uskuteční v Brazílii. Celkově vygeneroval 910 miliónů dolarů, dalších 550 miliónů pochází ze smluv o vysílacích právech. Finanční rezervy FIFA činí 1,293 miliardy.

Exkluzivní práva na vysílání světových šampionátů v letech 2018 a 2022 získala pro 37 zemí Evropská vysílací unie (EBU), mezi jejíž členy patří i Česká televize a Český rozhlas. EBU tak významně rozšířila smlouvu, která zatím obsahovala práva na nejbližší turnaj.

Rozhodnutí výkonného výboru o tom, aby kluby povinně pustily své hráče na olympijské hry by mohlo způsobit kontroverze. Turnaj nepatří do kalendáře mezinárodních zápasů FIFA a koliduje s letní přípravou evropských týmů.

Před čtyřmi lety bojovala Barcelona za to, aby na olympiádu nemohl být povolán Argentinec Lionel Messi. Spor se dostal až ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne, která rozhodla ve prospěch katalánského týmu, ten Messiho ale na hry nakonec přesto pustil. Ve sporu figurovaly i Werder Brémy a Schalke.

Reklama