Hlavní obsah

V Chelsea musí být člověk připravený na všechno, říká brankář Čech

Podzim si kupodivu pochvaluje a hodnotí ho pozitivně. A to přesto, že jeho Chelsea skončila v Lize mistrů už v základní skupině a jako vůbec první obhájce v historii nejprestižnější a nejlukrativnější evropské klubové soutěže nepostoupila do vyřazovacích bojů. „Nevyhráli jsme evropský Superpohár, po němž jsme toužili, vypadli z Ligy mistrů, v Premier League ztrácíme na vedoucí Manchester United deset bodů, ale mám za sebou dost zápasů jak v Chelsea, tak i reprezentaci, které se povedly a s nimiž jsem spokojený,“ glosoval uplynulé týdny a měsíce gólman Petr Čech, který vyhrál s velkým náskokem podzimní část novinářské ankety o Zlatý míč.

Foto: Issei Kato, Reuters

Brankář Petr Čech prožil rozporuplný podzim, Zlatý míč ale vyhrál suverénně.

Článek

Končící podzim byl v podání Chelsea hodně rozporuplný. Nejprve výprask v zápase o Superpohár s Atlétikem Madrid, poté brilantní úvod v Premier League, nakonec zpackaný závěr...

I tak ho vnímám pozitivně. Mám za sebou dost zápasů jak v Chelsea, tak i reprezentaci, které se povedly a s nimiž jsem spokojený. Samozřejmě, že se ne všechno podařilo. Nedokázali jsme v Monaku vyhrát zmiňovaný Superpohár, po němž jsme moc toužili, jedeme však dál.

Jenže krize vašeho týmu v závěru podzimu nechala zapomenout na dobrý vstup do Premier League...

Každá série, kdy se nevyhrává, vyvolává pochopitelně následky. Zvláště v top klubu, jako je Chelsea... Abychom se ze situace dostali co nejrychleji, vyměnil se trenér a pracujeme na tom, aby se karta obrátila. V Lize mistrů jsme sice nepostoupili ze skupiny, ale při vysoké výhře 6:1 nad Nordsjaellandem už bylo vidět markantní zlepšení. Teď bude důležité, jak dopadne klubové mistrovství světa v Japonsku, protože i od něho se bude odvíjet hodnocení podzimu.

Jak vůbec vnímáte časté výměny trenérů v Chelsea? A vadí vám neustálé spekulace, kdo by mohl být dalším koučem v řadě, byť Benítez je u týmu velmi krátce?

Trenérské výměny jsou součástí filosofie a politiky každého velkého klubu. Kdybych měl sledovat vše, co se o nás napíše, který hráč má do Chelsea přijít či odejít, nedělal bych nic jiného. Existují prostě interní věci, které ovlivnit nemůžeme a na něž už jsme si zvykli. Kdo nemá na to, aby unesl tlak spojený s účinkováním ve velkém klubu, má pozici pochopitelně složitější. V klubech, jako je Chelsea, musí být člověk na podobné věci prostě připravený.

Nakolik ovlivnila nepříznivou sérii Chelsea v závěru podzimu absence zkušených tahounů Terryho s Lampardem, kteří společně s vámi tvořili osu týmu?

Jsou zápasy, kdy chyběli, přijdou utkání, kdy jejich absence citelná není... Pochopitelně je lepší mít kádr stabilně pohromadě a využívat všech hráčů. V případě Franka a Johna to možné nebylo. Jejich absence však nebyla příčinou našich špatných výsledků, důvodem byly celkové výkony mužstva. I s Terrym a Lampardem v sestavě jsme sehráli zápasy, které jsme vyhrát nedokázali. Proto jejich absenci neberu jako alibi a důvod, proč se nám v poslední době nedařilo.

S Chelsea jste vypadli z Ligy mistrů už v základní skupině. Jde o největší zklamání, jaké jste na Stamford Bridge zažil? 

Ztratili jsme šanci obhájit primát, takže o zklamání samozřejmě jde. Cílem Chelsea totiž není postup do osmifinále, nebo čtvrtfinále Champions League, ale pokaždé alespoň účast v semifinále. Opakuji, alespoň v semifinále. Nevidím proto rozdíl, jestli vypadneme v osmifinále, nebo ve skupině. Nemáme pohár, a když to řeknu ironicky, vyřazení z Ligy mistrů nám dalo šanci vyhrát další soutěž - Evropskou ligu. V kombinaci s Premier League budeme mít program velmi nabitý, ale i tak chceme dojít co nejdál a zvítězit, protože jde o trofej, která se počítá.

Ve vyřazovací části Evropské ligy můžete narazit na Spartu. Toužíte po konfrontaci s bývalým klubem?

Bylo by krásné, kdyby to vyšlo, protože by šlo o velké okořenění vzájemných soubojů. V Chelsea jsem devátou sezónu a na české půdě jsem ještě nikdy v pohárech nehrál. A Sparta? Působil jsem tam, zažil výborný rok a bylo by dobré, pokud by nás los svedl dohromady. Uvidíme, co se stane 20. prosince.

Mohou šance Chelsea v Premier League ožít během Vánoc a na přelomu roku, kdy je program hodně nahuštěný a hodně napoví o ambicích jednotlivých klubů?

Záleží, jakou stopu na nás zanechá mistrovství světa klubů. Vrátíme se domů 17. prosince, o dva dny později nás čeká Ligový pohár v Leedsu a za další čtyři dny zase liga. Bude to tedy náročná část sezóny, kdy se dá hodně získat, ale i ztratit. Zápasy jdou v rychlém sledu, během dvou týdnů odehrajeme čtyři, pět utkání a všechno může být jinak. Teď máme na lídra ztrátu deseti bodů, ale po vánocích se vše může otočit. Třeba se vrátíme zase na dostřel, což by bylo ideální.

S jakými ambicemi vůbec vstoupíte ve čtvrtek do mistrovství světa klubů v Jokohamě?

Startujeme tam vůbec poprvé v historii, osm let od příchodu do Chelsea jsem na tuto šanci čekal. Věřím, že se nám to povede a přivezeme pohár domů.

Podzim ovšem nebyla jen Chelsea, ale i česká reprezentace. Jak vůbec hodnotíte účinkování národního mužstva a jeho vstup do kvalifikace o postup na světový šampionát do Brazílie?

Jako období plné paradoxů. Po velmi úspěšném mistrovství Evropy se po jednom zápase na reprezentaci snesla kritika, což jsem moc nechápal. Stejně jako jsem nechápal zbytečně negativní atmosféru, která se kolem národního týmu vytvořila. Remíza v Dánsku a zisky z domácích zápasů se počítají, i když dělba bodů s Bulharskem není výsledkem, jaký jsme si představovali. Ztrátu budeme muset dohnat v dalších utkáních, ale v našich silách to je. Každopádně kvalifikace není rozjetá špatně. Rozhodnou duely s Itálií a to, kdo s ní získá víc bodů. Přesto věřím, že během dalšího roku nejméně do baráže postoupíme.

Stal jste se opět suverénním vítězem podzimní části novinářského Zlatého míče. Koho byste ale volil vy? Kdo je podle vás českou podzimní jedničkou?

Tomáš Hübschman. Hraje výborně v reprezentaci, se Šachtarem Doněck je pravidelně v Lize mistrů a oni na něj hodně spoléhají. A podzim to jen potvrdil, protože navázal na své výborné výkony z Eura.

Reklama

Související témata: