Hlavní obsah

Bývalý Drogbův klub z Šanghaje přišel kvůli korupci o titul

Peking

Čínský fotbalový klub Šanghaj Šen-chua, kde nedávno krátce působil bývalý útočník Chelsea Didier Drogba, přišel kvůli korupci o titul z roku 2003. Podle agentury AP navíc za ovlivňování výsledků dostal pokutu 160 tisíc dolarů (tři milióny korun) a příští sezónu odstartuje s šestibodovým odečtem.

Foto: Sport.cz

Vyhlášený kanonýr Didier Drogba odešel ze Šanghaje do Galatasaraye.

Článek

O sankcích po tříletém vyšetřování rozhodl čínský svaz, který v úterý navíc 33 funkcionářům a hráčům udělil doživotní zákaz působení ve fotbale. Mezi potrestanými byli také bývalí šéfové svazu Nan Jung a Sie Ja-lung, které už dříve soud poslal na deset a půl roku do vězení.

Doživotní tresty od svazu dostali například bývalý rozhodčí Lu Ťün, jenž řídil dva zápasy na mistrovství světa v roce 2002, a čtveřice někdejších reprezentantů Čchi Chung, Ťiang Ťin, Li Ming, Šen s', kterým soud udělil za korupci tresty vězení až na šest let. Odpočty a finanční pokuty se kromě Šanghaje dotkly dalších jedenácti klubů.

Drogba v Šanghaji působil půl roku, koncem ledna však kvůli sporu o dlužené výplaty odešel do Galatasaraye Istanbul. Čínský klub opustila i druhá hvězda francouzský útočník Nicolas Anelka, který zamířil do Juventusu.

Reklama

Související témata: