Hlavní obsah

Jméno Václava Drobného ponese nová cena fair play v Praze

Praha

Praha bude odměňovat ušlechtilé činy ve fotbale novou cenou Fair play Václava Drobného. „Václav byl jednou z nejvýraznějších osobností Pražského přeboru. Hodně jsem s ním diskutoval o věcech, které jsem měl v úmyslu zavést. Jeho nenadálý odchod mě strašně moc zaskočil. Přemýšlel jsem, jakým způsobem bychom mu mohli vzdát hold,“ vysvětlil předseda Pražského fotbalového svazu Dušan Svoboda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Václav Drobný na snímku z dubna 2010 v dresu Bohemians Praha v utkání Gambrinus ligy s pražskou Spartou.

Článek

„Uvědomil jsem si, že Pražský fotbalový svaz nemá svou cenu fair play. Podobné ocenění by mělo nést jméno lidí, kteří se chovali tak příkladně jako Vašek. Jsem opravdu moc rád, že s tím jeho rodina souhlasila," dodal.

Mistr Evropy do dvaceti let z roku 2002 Václav Drobný hrál ligu za Blšany, Jablonec a Spartu, s níž získal i titul. Působil rovněž v Anglii, Francii, Německu a Slovensku. Kariéru končil jako hrající trenér v Třeboradicích, které nastupují v Pražském přeboru.

Kott: Vašek byl férový fotbalista i parťák mimo hřiště

„Je dobře, že se taková cena zavádí a nese Vaškovo jméno. On byl férový fotbalista i parťák mimo hřiště. Fair play v něm bylo a žilo. Klukům neříkal jen to, jak mají hrát, ale také jim zdůrazňoval, jak se mají na hřišti chovat. Obecně bych byl rád, aby všichni lidé ve fotbale i díky této ceně vnímali, jak je důležité chovat se fér. Bez toho by pozbývala smyslu. Sama o sobě nic nezmění, ale věřím tomu, že pomůže. Bylo by hezké, kdyby ji jednou dostal někdo z Třeboradic," přál si šéf třeboradického klubu Pavel Kott.

Podmínky, za jakých lze poslat na mailovou adresu fairplay@fotbalpraha.cz návrh na ocenění, nejsou ohraničené výkonnostními či věkovými kategoriemi. Záležitost se musí týkat pouze soutěží zastřešenými Pražským fotbalovým svazem. Stačí poslat základní popis události s kontaktem. Pod pojmem fair play se může mimo jiné skrývat přiznaná teč, odvolání chybného výroku rozhodčího, přerušení zápasu za účelem pomoci soupeři, který má technický nebo zdravotní problém, poskytnutí vlastního vybavení či výstroje protivníkovi, odmítnutí kontumačního vítězství a přistoupení na náhradní termín.

Vedení Pražského fotbalového svazu podněty na konci sezóny vyhodnotí. Ocenění bude vyhlášeno na tradičním zahájení fotbalové sezóny v Praze.

Reklama

Související témata: