Hlavní obsah

Evropské fotbalové kluby rekordně utrácely, za hráče daly neuvěřitelných 73 miliard korun

Praha

Evropský fotbal má za sebou rekordní přestupové období. Kluby v létě dohromady investovaly zhruba 2,85 miliardy eur (asi 73 miliard korun). Nejvíce k tomu přispěly celky z Anglie, které výrazně překonaly dosavadní rekord z roku 2008 (500 miliónů liber) a utratily hned 638 miliónů liber (19,35 miliardy korun).

Foto: www.marca.com/

Záložník Gareth Bale byl zatím nejdražším špásem Realu.

Článek

Nejrušnějším přestupovým obdobím od roku 2001, kdy fotbalový trh začal skomírat po krachu Kirchova mediálního koncernu, bylo dosud léto 2009, v němž kluby utratily 1,9 miliardy eur. Tentokrát to bylo o téměř miliardu eur víc. A to proto, že se na celkové částce výrazně podílely nejen kluby z pětice hlavních lig, ale také Rusko, Ukrajina či Turecko.

V roce 2009 se rovněž zrodil rekordní přestup Cristiana Ronalda do Realu Madrid, který v neděli minimálně vyrovnal odchod Garetha Balea z Tottenhamu rovněž do Realu. Jednotlivé zdroje se sice rozcházejí v konečné sumě transferu, ale podle mnohých jde o částku 2,5 miliardy korun, což by mírně překonalo Ronaldův rekord.

Kromě Balea přestoupilo dalších 26 hráčů za částku přesahující 20 miliónů eur, z toho Edinson Cavani a Radamel Falcao překonali hranici 60 miliónů a další čtyři fotbalisté sumu 40 miliónů. Celkem se uskutečnilo šest z 20 největších přestupů všech dob.

Tottenham měl z čeho brát

Nejaktivnější na trhu byly znovu anglické celky, kterým vládl Tottenham. Londýnský celek těžil především ze sumy, kterou utržil za Balea. I když utratil 122 miliónů eur, nakonec zůstal v minusu jen čtyři milióny. Naopak Manchester City při výdajích 116 miliónů měl příjem z přestupů jen 12 miliónů.

Vládci přestupového období však byly hlavně Real Madrid, který utratil 163,5 miliónu eur, z toho většinu za Balea, a Monako. Nováček francouzské ligy vynaložil ještě o tři milióny eur více než Real, hlavně kvůli nákupu záložníků Joaa Moutinha a Jamese Rodrígueze z Porta a kanonýra Radamela Falcaa z Atlética Madrid.

V Itálii a ve Španělsku hráče spíše prodávali

Francouzská liga právě zásluhou Monaka a Paris St. Germain investovala do posil téměř totožnou sumu jako italská Serie A a španělská Primera Division. Všechny se pohybovaly kolem 380 miliónů eur. V Itálii a Španělsku však kluby daleko více hráče prodávaly, a tak celkově skončily obě ligy v plusových číslech. Ve Španělsku dokonce z přestupů získaly o 110 miliónů více, než vynaložily.

Jde o důsledek přísných pravidel UEFA, která se kvůli ekonomické krizi a sérii krachů klubů po celé Evropě snaží přimět týmy k hospodaření s vyrovnaným rozpočtem. Proto až na anglické celky a Monako s PSG většina klubů musela prodat hráče, aby mohlo nakoupit nové. To se týká i Realu Madrid, který sice hodně utrácel, ale zároveň prodal hráče celkem za 114 miliónů eur. Právě velké množství přestupů přispělo k tomu, že celková suma za transfery je i v době ekonomické krize tak vysoká.

Nejméně se utrácelo v bundeslize

Nejméně z pěti nejsilnějších lig utratila německá bundesliga, která s 263,5 milióny eur skončila až za Ruskem, kde kluby především zásluhou Dynama Moskva a výprodeje Machačkaly investovaly 272 miliónů.

Nejzajímavější přestupy během léta 2013 (částky v miliónech eur)
Jménobývalý klubnový klubčástka
Gareth BaleTottenhamReal Madrid100
Edinson CavaniNeapolPSG64
FalcaoAtlético MadridMonako60
NeymarSantosBarcelona57
Mesut ÖzilReal MadridArsenal50
James RodríguezPortoMonako45
FernandinhoŠachtar DoněckManchester City40
WillianMachačkalaChelsea38
Gonzalo HiguaínReal MadridNeapol37
Mario GötzeDortmundBayern37
Marouane FellainiEvertonManchester United32,4
MarquinhosAS ŘímPSG31,4
Roberto SoldadoValencieTottenham30
Erik LamelaAS ŘímTottenham30
IscoMálagaReal Madrid30
Asier IllarramendiSan SebastianReal Madrid30
Henrik MchitarjanŠachtar DoněckDortmund27,5
Stevan JovetičFiorentinaManchester City26
Joao MoutinhoPortoMonaco25
BernardAtlético MineiroŠachtar25
Álvaro NegredoSevillaManchester City25
André SchürrleLeverkusenChelsea22
Mamadou SakhoPSGLiverpool21
Thiago AlcántaraBarcelonaBayern20
Geoffrey KondogbiaSevillaMonako20
Jesús NavasSevillaManchester City20
PaulinhoCorinthiansTottenham20

Reklama

Související témata:
Prodeje