Hlavní obsah

Fotbalový vicemistr Evropy Hitzlsperger oznámil, že je gay

Berlín

Bývalý německý fotbalový reprezentant Thomas Hitzlsperger oznámil, že je gay. Jednatřicetiletý vicemistr Evropy z roku 2008, který loni v září ukončil kariéru, tak učinil v rozhovoru pro deník Die Zeit.

Foto: Profimedia.cz

Záložník Thomas Hitzlsperger v dresu německé reprezentace.

Článek

"Udělal jsem to proto, abych podpořil diskuzi o homosexuálech mezi sportovci," řekl někdejší kapitán Stuttgartu. "Že chci žít s mužem, jsem si uvědomil až v posledních letech," řekl Hitzlsperger, který nastupoval také za Aston Villu, Lazio Řím, West Ham, Wolfsburg a naposledy Everton.

"V Anglii, Německu a Itálii není homosexualita velký problém, ani v kabině. Když si spoluhráči dělali legraci z gayů a bylo to alespoň trochu vtipné a ne moc urážlivé, snažil jsem se to ignorovat," uvedl Hitzlsperger. "Nikdy jsem se nestyděl za to, jaký jsem," prohlásil bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2006.

Za přiznání sklidil Hitzlsperger uznání. Například od německé kancléřky Angely Merkelové nebo bývalého předsedy německého fotbalového svazu Thea Zwanzigera. Ve sportu, a zejména ve fotbale, je totiž homosexualita stále nepopulární téma. "Odvážné a správné rozhodnutí. Takové vystoupení je v naší době velmi důležité," přidal útočník Arsenalu Lukas Podolski.

Před Hitzlspergerem se ze známých sportovců k homosexualitě naposledy v prosinci přiznal bývalý mistr světa ve skocích do vody Brit Tom Daley, před rokem zase někdejší americký fotbalový reprezentant Robbie Rogers. V minulosti tak učinili například dvojnásobný mistr světa v dráhové cyklistice Graeme Obree, tenistky Martina Navrátilová a Billie Jean Kingová.

Reklama