Hlavní obsah

Reformu fotbalové mládeže má vymýšlet i Hřebík

Praha

Vytvoření Fotbalových akademií, jejichž velkým příznivcem je mimo jiné reprezentační trenér Pavel Vrba, se zatím nekoná. Výkonný výbor FAČR na pondělním zasedání jejich vznik neposvětil, pouze odsouhlasil složení rady pro koncepci výchovy mládeže, která bude konkrétní schéma projektu dojednávat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Hřebík během tréninku

Článek

„Rada dostala mandát, aby projekt nadále konzultovala s dalšími složkami - s kraji, okresy, ligovými týmy," uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Pětičlennou radu tvoří sportovní ředitel Sparty Jaroslav Hřebík, technický ředitel FAČR Dušan Fitzel, skaut Manchesteru City Jan Říčka, trenér mládeže v Příbrami Antonín Barák a šéf Dukly Praha Michal Prokeš.

Překvapivé je jmenování Hřebíka, který s původním projektem akademií nesouhlasil. Záporné hlasy však zaznívaly nejen z Letné, nýbrž i z dalších klubů, například z Brna. Zastávají sice názor, že akademie jsou potřeba, argumentují však, že hráči ve věku 15 až 19 let nemohou být mimo klub, který za ně má nést odpovědnost. V překladu to znamená, že kluby, provozující své akademie, se obávají, že přechodem do těch národních výchova „piplaných" hráčů spíš utrpí.

Za projekt se naopak bil kouč reprezentačního týmu Pavel Vrba. „Chceme dát hráčům podmínky, které jim kluby podle mého názoru nevytvoří. Sparta nebo Plzeň investují velké peníze, ale nejsem přesvědčený, že jim dokážou vytvořit to, co chceme my. Máme podporu krajů, hejtmanů, kdybychom tohle nevyužili, byli bychom blázni," prohlásil Vrba v minulém týdnu.

Zklamaný Vrba se stáhne jen k áčku

„Hráči jsou rozmělněni, my bychom chtěli ty nejlepší dostat k sobě, to kluby nikdy nemůžou vytvořit," doplnil trenér národního mužstva do 18 let Pavel Malura. Projekt tedy nyní projde obšírnou diskusí. Termín, do kterého by měla být mládežnická reforma představena v definitivní podobě, nebyl stanoven. „Nějaké závěry by měly padnout na ligovém shromáždění, které by se mělo konat někdy v polovině února," podotkl Řepka.

Vrbu rozhodnutí výkonného výboru evidentně zklamalo. Společně s odborníky na mládežnický fotbal pracoval na konceptu vytvoření akademií 9 měsíců, nad rámec svých povinností u reprezentačního A mužstva.

"Bylo to maximum, které jsem pro dobrou věc mohl udělat, další kroky už musí učinit vedení českého fotbalu. Pondělní zasedání Výkonného výboru FAČR skončilo určitým výsledkem a já nechci být součástí nesmyslných spekulací o vykrádání hráčů klubům a politických tahanic, proto se dále budu věnovat už jen záležitostem kolem A týmu. Doufám, že v budoucnu zvítězí zájem českého fotbalu nad zájmy jednotlivců," zareagoval Vrba v úterý dopoledne.

Reklama

Související témata: