Hlavní obsah

Udělujte dva Zlaté míče, žertoval na galavečeru argentinský fotbalista roku Di María

Curych/Praha

Zatímco Němci dál truchlí, jak je anketa o Zlatý míč FIFA nespravedlivá ke gólmanům a jejich Manuel Neuer byl tudíž na curyšském galavečeru o poctu okraden, argentinská hvězda Ángel Di María si z volby a korunovace Ronalda utahuje. Šestadvacetiletý legionář, který byl doma v Argentině vyhlášen nejlepším fotbalistou roku, takže trumfnul i Messiho, dokonce přišel s návrhem adresovaným generalitě světového fotbalu. „Napříště udělujte dva Zlaté míče. Jeden ať patří některému z dvojice Messi - Ronaldo, o druhý nechť se utkají ostatní fotbalisté světa,“ žertovně vzkázal Blatterovi a spol.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Argentinec Ángel Di María s manželkou Jorgelinou Cardosovou na vyhlášení Zlatého míče 2014.

Článek
Fotogalerie

Cristiano Ronaldo a Manuel Neuer po vyhlášení Zlatého míče

Nejlepší akce Lionela Messiho v roce 2014.

Akce, góly a technické finesy Cristiana Ronalda v roce 2014.

Stereotyp, který se každý rok opakuje. A dokonce už sedm let. Na seznamu vítězů  Zlatého míče vyhlašovaného původně jen francouzským časopisem France Football a od roku 2010 i FIFA, nefiguruje jiné jméno, než Ronaldo a Messi.

„Vím, že ti dva jsou zcela jiní než my všichni ostatní. Uznávám, jsou absolutně nejlepší. Ale právě proto by se FIFA měla nad mým návrhem zamyslet," žertoval šestadvacetiletý Argentinec, který loni opustil madridský Real a dal se do služeb Manchesteru United.

„Jeden Zlatý míč by každoročně patřil lepšímu z dvojice Messi - Ronaldo, druhý někomu z nás, co fotbal také hrajeme. Jedině tak budeme mít šanci rovněž něco vyhrát," rozvíjel svůj nápad režisér hry argentinské reprezentace, který ve své domovině Messiho předčil. V Argentině byl totiž vzhledem k výkonům, jež předváděl na světovém šampionátu v Brazílii a jimiž pomohl národnímu týmu až do finále, vyhlášen Fotbalistou roku.

V anketě o Zlatý míč FIFA však skončil až desátý, i když se celkem čtyřikrát objevil na hlasovacích lístcích na prvním místě. Na nejlepšího fotbalistu planety ho pasoval kapitán reprezentace Bolívie Raldes, kapitán národního mužstva Zambie Stopilla, lichtenštejnský novinář Hassler a kapitán Argentiny Lionel Messi.

Útěchou pro Di Maríu, který považuje loňský rok za nejlepší ve své dosavadní kariéře, může být alespoň to, že se vklínil mezi hráče mnichovského Bayernu, madridského Realu, Barcelony a Paris SG do jedenáctky roku FIFA.

Reklama

Související témata: