Hlavní obsah

Česko bude hostit mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let

Nyon

Česká republika bude v krátké době hostit další fotbalové mistrovství Evropy. Po šampionátu jednadvacítek v letošním roce uspořádá FAČR rovněž kontinentální šampionát fotbalistek do 17 let v roce 2017. Rozhodl o tom v pondělí výkonný výbor UEFA.

Foto: Petr Horník, Právo

Dagmar Damková, předsedkyně komise ženského fotbalu na FAČR.

Článek

Česká kandidatura dostala přednost před Belgií, Švédskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou a Severním Irskem. Turnaj s osmičlennou účastí se v létě 2017 odehraje v Plzni, Domažlicích, Příbrami a Přešticích. "Je to pro nás obrovská pocta a další významný úspěch asociace na mezinárodním poli," těší generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepku.

Výbor UEFA zároveň rozhodl, že příští mistrovství Evropy pro hráče do 21 let se v roce 2017 uskuteční v Polsku a futsalový šampionát mužů v roce 2018 uspořádá Slovinsko. Šampionát pro hráče do 19 let se v roce 2017 odehraje v Gruzii a o rok později ve Finsku. Sedmnáctiletí chlapci zavítají za dva roky do Chorvatska a v roce 2018 do Anglie.

FAČR dosud hostil pouze ME hráčů do 17 let v roce 1999 a ME do 19 let v roce 2008. Nyní jí UEFA v krátké době přisoudila druhý turnaj po sobě. Zatím největší akcí bude šampionát hráčů do 21 let, který je druhou nejvýznamnější událostí v rámci UEFA. K němu se teď přidává i první velký turnaj v ženském fotbale, který v posledních letech zaznamenal v ČR výrazný vzestup.

Pokusí se o postup na MS

"Získání pořadatelství znamená velký mezník pro celý ženský fotbal v ČR. Dlouho jsme na takový okamžik čekali. Šampionát na domácí půdě bude znamenat hodně pro rozvoj ženského fotbalu u nás. Slibujeme si od toho zvýšení popularity i členské základny," řekla předsedkyně komise ženského fotbalu na FAČR Dagmar Damková.

České fotbalistky mají jako hostitelky účast jistou. Budou se tak moci pokusit i o historický postup na mistrovství světa, jelikož turnaj slouží i jako kvalifikace.

"Naše reprezentace se zatím na vrcholnou akci neprobojovaly, i když jim několikrát chyběl opravdu kousek. I proto to bude pro nás velkou výzvou. Je to pro nás povzbuzením. Ale to nejtěžší je teprve před námi, protože uděláme maximum pro zorganizování skvělého turnaje," dodala Damková.

Reklama

  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.