Hlavní obsah

Šéf FIFA Blatter bude mít v květnových volbách tři soupeře

O funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace se bude ucházet čtveřice adeptů. Vedle současného šéfa FIFA Seppa Blattera splnili podmínky kandidatury bývalý hvězdný fotbalista Portugalec Luís Figo, předseda nizozemského svazu Michael van Praag a jordánský princ Alí bin Husajn, jeden z místopředsedů FIFA. Oficiální seznam uchazečů dnes zveřejnila FIFA. Volby se uskuteční na kongresu 29. května v Curychu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter. Bude ve funkci pokračovat i po květnových volbách?

Článek

Kandidovat hodlali rovněž bývalý generální sekretář FIFA Jérome Champagne a někdejší francouzský fotbalista David Ginola, nezískali však potřebnou podporu pěti členských svazů. Žádost o podporu dorazila i na Fotbalovou asociaci ČR, ta se však rozhodla zatím zůstat nestranná.

"Nechci být konkrétní, ale jeden kandidát nás požádal o nominační podporu, ale řekli jsme, že v této fázi toto dělat nebudeme," uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. "Komunikovali jsme se všemi uchazeči, ať už přese mě, přes předsedu Peltu či přes Petra Fouska," dodal.

Asociace zatím nemá jasno v tom, kterého z uchazečů ve volbách podpoří. "Zatím jsme se tím na výkonném výboru nezabývali, jelikož nebyla oficiálně oznámena jména kandidátů," řekl Řepka s tím, že při rozhodování bude kladen důraz i na názor UEFA. "Určitě dáme na stanovisko konfederace, tedy jak to vidí UEFA. Pak se rozhodneme podle svého," uvedl Řepka, který bude na kongresu zastupovat FAČR společně s předsedou Miroslavem Peltou a místopředsedou Dušanem Svobodou.

Rozhodne se mezi Blatterem a princem?

Osmasedmdesátiletý Švýcar Blatter je v čele FIFA od roku 1998. V posledních letech však čelí výrazné kritice kvůli podezření vrcholných představitelů FIFA z korupce, netransparentnímu rozhodování a pošpinění image federace. Veřejně mu slíbila podporu Afrika, která si jeho práci pochvaluje.

Jeho nejvážnějším kandidátem by měl být Alí bin Husajn. Jordánský princ slibuje navrácení důvěry veřejnosti, boj za práva hráčů, důraz na fanoušky, ale také využití 700 miliónů dolarů (asi 17 miliard korun) z finančních rezerv FIFA k vybudování nových hracích ploch po celém světě.

Změnu image FIFA plánuje také Figo, který patřil k nejlepším hráčům na přelomu tisíciletí. V roce 2000 získal Zlatý míč a o rok později cenu FIFA pro nejlepšího hráče světa. Zářil především v Barceloně a Realu Madrid, který z něj v roce 2000 udělal na čas nejdražšího hráče v historii, když za něj zaplatil 60 miliónů dolarů. Hrával také za Sporting Lisabon a kariéru zakončil v Interu Milán, pro který nyní pracuje jako ambasador. Rovněž působí ve sportovní komisi UEFA.

Obavy z toho, že bude znovuzvolen Blatter, přiměly ke kandidatuře předsedu nizozemského svazu Van Praaga. Bývalý šéf Ajaxu se prý rozhodl kandidovat poté, co viděl, že Blatter nemá žádného vážného protikandidáta. Měl by být lídrem především pro evropské svazy, z nichž Belgie, Švédsko, Skotsko, Rumunsko, Faerské ostrovy a Nizozemsko ho podpořily už nominačními dekrety.

Reklama