Hlavní obsah

Blatter by měl mít jen čestnou funkci, míní šéf německého fotbalu

Düsseldorf

Šéf německé fotbalové federace Wolfgang Niersbach se snaží přesvědčit prezidenta světové federace FIFA Seppa Blattera, aby odstoupil z kandidatury na další období a přijal funkci čestného předsedy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Řekl jsem mu, že by se měl stát čestným prezidentem a neucházet se o nový mandát. Potřebujeme pro FIFA znovu získat pozitivní image a to se povede jen s novými tvářemi v jejím čele," řekl Niersbach.

Osmasedmdesátiletý Švýcar je ve vedení FIFA od roku 1998, kdy ve volbách porazil tehdejšího prezidenta Joaa Havelangea. Ten se tehdy stal čestným prezidentem, titulu se však v roce 2013 vzdal. Blatter byl následně třikrát znovuzvolen a nyní se uchází o další mandát, když podal kandidaturu pro květnovou volbu. To se však nelíbí jeho kritikům, jelikož Blatter je spojen se současnou pošramocenou pověstí FIFA a podezřením z korupce.

Blattera ve volbách hodlají vyzvat předseda nizozemského svazu Michael van Praag, jordánský princ Alí bin Husajn a bývalý hvězdný fotbalista Luís Figo.

Rozhodnutí Figa zapojit se do boje potěšila i jeho generačního souputníka Pavla Nedvěda. Bývalý kapitán české reprezentace mu prý bude fandit. "Je to skvělá zpráva. Figa bude podporovat spousta lidí. Byl to skvělý hráč, inteligentní kluk a na tomto poli může fotbalu hodně pomoc. Fandím mu," řekl Nedvěd v dnešním rozhovoru s novináři. "Hlavně fandím tomu, aby proběhla změna, protože to fotbal teď potřebuje," souhlasí Nedvěd s Niersbachem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články