Hlavní obsah

Nedvěd má jasno! Po Pelém i on podpořil kandidaturu Figa na předsednické křeslo FIFA

Praha

Stíhá toho hodně. A lobuje, kde se jen dá, aby získal potřebné hlasy. A fotbalová legenda Luis Figo skutečně boduje, takže boj slavného Portugalce o předsednické křeslo FIFA by nemusel být zdaleka tak beznadějný, jak se zdálo při ohlášení kandidatury. „Fandím mu. Změna je život a fotbalový život změnu potřebuje,“ netají kupříkladu držitel Zlatého míče a v současnosti sportovní ředitel turínského Juventusu Pavel Nedvěd, že kandidaturu Figa podporuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pavel Nedvěd rovněž podpořil kandidaturu Portugalce Luíse Figa.

Článek

Pozice vládnoucího Seppa Blattera se zdála neotřesitelná, když oznámil, že se bude při květnových volbách o předsednické křeslo ucházet i pro čtvrté volební období. Předseda nizozemského svazu Michael von Praag ho těžko může ohrozit. Jordánský princ Alí bin Husajn by mohl mít sice s podporou Asie větší vyhlídky, ale trůn, na němž sedí osmasedmdesátiletý Švýcar už od roku 1998, zřejmě také nesvrhne.

Blatter spoléhá hlavně na hlasy afrických delegátů a podporu přicházející ze zemí střední Ameriky. Se vstupem Portugalce Luíse Figa na předvolební scénu si však už nemůže být Blatter svou pozicí tak jistý.

Někdejší hráč lisabonského Sportingu, Barcelony, madridského Realu a Interu Milán totiž na svých cestách boduje a získává podporu. Držitel Zlatého míče z roku 2000 navštívil minulých týden Čínu a Hongkong, v sobotu pak přistál v Rovníkové Guineji, aby viděl závěr afrického šampionátu. A bodoval zase, protože v doprovodu brazilské legendy Pelého se sešel s Teodoro Obiangem, prezidentem Rovníkové Guineji, jenž hraje v africké politice významnou roli. Údajně dostal od prezidenta příslib, že jeho země ho bude při volbách podporovat.

Figo ovšem získává i podporu největších postav světového fotbalu. Pelé mu ji už vyjádřil, teď se přidal Pavel Nedvěd, který se stal držitelem Zlatého míče tři roky po Figovi, tedy v roce 2003.

„Skvělá zpráva, fandím mu. Byl to skvělý hráč a je to inteligentní kluk, kterého bude podporovat spousta lidí. Může na tomto poli fotbalu hodně pomoc, což vnímá celý fotbalový svět," prohlásil. „Změna je život a ten fotbalový život změnu potřebuje," přidával Nedvěd, který v současnosti zastává funkci sportovního ředitele turínského Juventusu.

Reklama