Hlavní obsah

Brazilci už šampionátové trauma zahnali. Pod Dungou vyhráli sedmý zápas v řadě

Paříž/Praha

Neskutečná proměna, kterou nový kouč Dunga s brazilskou fotbalovou reprezentací dokázal. Mužstvo, jež loni na světovém šampionátu potupili v semifinále Němci výhrou 7:1 a jehož zkázu dovršili v zápase o bronz Nizozemci, totiž od chvíle, kdy ho převzal po Scolarim, jen a jen vyhrává. Teď naposledy v Paříži, kde porazilo Francouze 3:1. „Naše výsledky pramení z každodenní práce a odhodlání nás všech,“ glosoval jedenapadesátiletý Dunga další, v pořadí již sedmé vítězství Brazilců v řadě.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Fotbalisté Brazílie slaví gól proti Francii v přípravném utkání v St. Denis.

Článek

Přitom Brazilci si v přípravě na jihoamerický šampionát, který má pro ně představovat rehabilitaci za domácí potupu, nevybírají lehké soupeře. Porazili už třeba Kolumbii, Argentinu, Turecko a teď na evropském turné na pařížském Stade de France domácí Francii.

„Po mistrovství světa bylo důležité, aby hráči cítili novou důvěru a našli zase rovnováhu. O to se snažím především," vysvětloval Dunga po duelu, který byl vlastně malou reminiscencí na finále MS 1998. V něm podlehli Brazilci domácí Francií 0:3.

Tentokrát ji porazili 3:1, když na vedoucí gól Varana odpověděli Oscar, Neymar a Luiz Gustavo.

Výsledky Brazilců pod Dungou
Brazílie - Kolumbie 1:0
Brazílie - Ekvádor 1:0
Brazílie - Argentina 2:0
Japonsko - Brazílie 0:4
Turecko- Brazílie 0:4
Rakousko - Brazílie 1:2
Francie - Brazílie 1:3

„Hráli jsme opravdu dobře. Kompaktně, v pohybu a plné rychlosti, dokázali jsme držet míč. I když i chyby jsem v našem výkonu pochopitelně viděl," glosoval čtvrteční partii Dunga. „Výhra nad Francií nám dodá ještě víc sebedůvěry, kterou před jihoamerickým mistrovstvím potřebujeme," pochvaloval si.

Ani kouč domácích Francouzů ovšem nebyl výsledkem rozčarovaný. „I porážka pro nás může být pozitivní," nechal se slyšet Didier Deschamps.

„Dělali jsme chyby, za něž nás rychlí Brazilci trestali, protože byli v koncovce daleko efektivnější než my. Za stavu 2:1 pro hosty jsme měli několik dobrých střeleckých příležitostí, abychom průběh střetnutí otočili, ale nevyužili jsme je," promlouval do kamer TF1.

„Ale příklad Brazilců nám ukazuje, že je dobré mít podobné potíže. Oni se z traumatu na mistrovství světa poučili, na nás je, abychom udělali totéž. Na rozdíl od nich máme víc času. Zatímco Copa America se hraje už v červnu, my máme do evropského šampionátu v příštím roce přece jen víc času," připomínal Deschamps EURO 2016, které Francouzi pořádají a na němž chtějí uspět.

Brazilci na jihoamerickém šampionátu rovněž. K tomu slouží i jejich evropské turné, které pokračuje v neděli na londýnském Emirates Stadium, kde se utkají s Chile.

Reklama

Související témata: