Hlavní obsah

Pelta si prohlédl svoji budoucí kancelář. Jsem jako účastník zájezdu, smál se šéf FAČR

Praha

Český fotbal bude mít konečně důstojné prostory, nové sídlo FAČR na pražském Strahově za 137 miliónů korun je krátce před dokončením. Už 27. června v něm šéf asociace Miroslav Pelta přivítá generalitu evropského fotbalu v čele s předsedou UEFA Michelem Platinim.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta dívá z kanceláře na stadión Přátelství s fotbalovým hřištěm a atletickou dráhou.

Článek
Fotogalerie

„Jsem rád, že se blíží termín, kdy budeme stavbu slavnostně otevírat, bude při tom dokonce výkonný výbor UEFA," řekl Pelta při středeční návštěvě nového sídla, kde nadále probíhají stavební práce. „Fotbal je fenomén, sídlo určuje bonitu organizace. V současných prostorách jsme v pronájmu, navíc už nevyhovují," podotkl Pelta.

Tyto prostory spadají také do revitalizace Strahova, od léta zde bude sídlo STES (marketingový zástupce FAČR). „Fotbal tak bude na jednom místě, nebudeme nikde platit nájmy, budeme ve vlastním," pochvaloval si Pelta, který si včera prohlédl i svoji budoucí kancelář ve druhém patře s výhledem na Prahu.

„V této záležitosti jsem jako účastník zájezdu," naznačil s úsměvem, že podoba a umístění kanceláře mu bylo lhostejné. Vrchní dvě patra budou patřit výhradně administrativě, součástí přízemí budou konferenční sály, presscentrum, restaurace a také síň slávy českého fotbalu. V suterénu budou umístěny šatny pro fotbalisty a atlety, kteří budou využívat stadión.

Vše kryly dotace od FIFA a UEFA

Investice do stavby, která byla zahájena před rokem a půl, činí 137 miliónů korun. Částku ze 100% pokryje dotace od UEFA a FIFA, kterou Pelta před časem vyjednal. „Lepší je zajistit cizí zdroje, abychom neměli dluhy, a peníze, které má svaz na účtu, raději použít do reálného fotbalu," podotkl svazový šéf.

Od UEFA údajně přiteklo 5,5 miliónů euro (při současném kurzu 150 miliónů korun), od FIFA 800 tisíc dolarů (19 miliónů korun). Je jisté, že významná suma zbyde, svaz ji smí nasměrovat do další fáze revitalizace stadiónu Přátelství, na jehož pozemku jsou jeho současné prostory i sídlo nové. S jejím dokončením včetně nového vyhřívaného trávníku, na kterém by se při reprezentačních srazech mohl připravovat A-tým, tribunou i novým LED osvětlením, se počítá na rok 2016.

Ve hře je nadále výstavba národního stadiónu, byť se nejspíš jedná o vzdálenou budoucnost. Už několik let se mluví o tom, že by měl stát na místě zchátralého Rošického stadiónu.

Je to i nadále v plánu? „Je předčasné mluvit o něčem, když ani nezačala jednání. Strahov je hezké místo, kousek od Hradu, ale dopravní limity jsou omezené. Pokud někdy padne rozhodnutí o výstavně stadiónu, musí do toho mluvit zásadně i odborníci z dopravy. Protože pokud by se něco takového realizovalo, musí to splňovat určité parametry, abychom neudělali něco polovičatého," podotkl Pelta.

„Už i Slovensko má rozhodnutí o výstavbě národního stadiónu, my jsme poslední středoevropskou zemí, která stadión tohoto typu nemá. Až to na Strahově budeme mít dotažené, budeme jednat se státem i o stadiónu a uvidíme," dodal předseda Pelta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články