Hlavní obsah

Stříbrné legendy z ME 1996 vytáhnou na Němce žolíka: kanonýra Jana Kollera! A možná i Panenku

Vysoký Újezd

Očekávaná repríza finále fotbalového mistrovství Evropy 1996 z Anglie, na kterém český tým získal stříbro, se blíží! Už příští pondělí (25. května, výkop v 18 hodin) uvidí stadión v pražském Edenu pikantní souboj mužstva tehdejšího kouče Dušana Uhrina staršího v čele s Pavlem Nedvědem a hvězdným výběrem Německa, který jako kapitán povede Lothar Matthäus.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva Karel Poborský, německý hráč Fredi Bobic a Pavel Kuka vystoupili 18. května na tiskové konferenci ve Vysokém Újezdu před zápasem fotbalistů nad 35 let ČR - Německo, jehož hlavními aktéry budou finalisté mistrovství Evropy 1996.

Článek

„Věříme, že Němcům porážku vrátíme. A že nám po zápase bude společně chutnat české pivo," smál se vicemistr z Anglie útočník Pavel Kuka, organizátor celé akce na pondělní tiskové konferenci v golfovém resortu Albatross. Národní tým před 19 lety podlehl favoritovi v prodloužení 1:2, fanoušci ho ovšem po návratu vítali jako vítěze.

„Bude to emotivní záležitost. I když už musíme mít větší dresy, chceme stále vyhrávat. Takže na hřiště půjdeme s tím, abychom vyhráli, ale také s přáním, abychom přežili," pravil s úsměvem Karel Poborský, jehož legendární lob rozhodl čtvrtfinálový duel s Portugalskem.

„Akce má ovšem i společenský význam, tudíž i já se těším na pivko. Tam nám to asi půjde lépe," doplnil.

V Edenu bude přítomno kompletní stříbrné mužstvo včetně realizačního týmu, ze zdravotních důvodů se na trávník nedostanou pouze Martin Frýdek a Václav Němeček. Proto Češi sáhli do rezerv, Němcům se postaví s Janem Kollerem v útoku! Byť „Dino" se stříbrného šampionátu nezúčastnil.

Kuka: Nedvěd běhá maratóny, jsme dobře připraveni

„Není to tak, že bychom za každou cenu chtěli Němce porazit, chceme pouze ukázat, že tento tým má budoucnost. Hodláme v nejbližší době postavit oficiální národní mužstvo nad 35 let, které bude pravidelně procházet těmito zápasy a akcemi, a generovat výnosy na charitativní účely, jako současný tým z roku 1996," podotkl Kuka.

Kromě Kollera Češi chystají další překvapení. Ovšem jen naoko. Pokud prý utkání skončí nerozhodně a dojde na penaltový rozstřel, využijí služeb Antonína Panenky, jehož legendární dloubák rozhodl finále ME 1976 s Německem. „Bude připravený na tribuně," culil se Kuka, podle něhož bude pondělní utkání zřejmě poslední šancí vidět hrdiny z Wembley v akci. „Věk se nedá zastavit, je čas, aby nás vystřídala mladší generace," vysvětlil Kuka, který popíchl vedle sedícího bývalého německého útočníka Frediho Bobice.

„Viděl jsem nedávno běžet Pavla Nedvěda maratón, měl fantastický čas. Jsme připraveni dobře, máte se na co těšit," pravil. „Nedávno jsme hráli proti Španělům, vyhráli jsme 2:1 a zápas měl vysoké tempo. I my jsme nachystáni," kontroval Bobic. „Je ale jasné, že po utkání bude potřeba minimálně týden, abychom se dali dohromady," žertoval.

Bierhoff nepřijede

Němci na rozdíl od českého týmu nebudou kompletní, nedorazí například autor obou finálových branek Oliver Bierhoff. Jeho a brankáře Andrease Köpkeho neuvolnil německý svaz. „I tak přivezeme velká jména. Všichni hráči cítí velkou motivaci domácí mužstvo porazit," pověděl manažer německého celku Wim Vogel.

Vstupenky na zápas jsou stále k dispozici, do včerejšího dopoledne bylo prodáno přes 10 tisíc lístků, tudíž k mání je stále kolem 8 a půl tisíce vstupenek. K dispozici jsou v síti Ticketportal.

„Věřím, že fanoušci stadión vyprodají, přijdou si to s námi užít a zavzpomínat na staré časy. Je to důležité především kvůli tomu, že zápas má charitativní podtext, výtěžek jde na nadaci fotbalových internacionálů," sdělil Kuka s tím, brány stadiónu se otevřou dvě hodiny před výkopem, v 17.15 pak vystoupí hudební skupina Eddie Stoilow. Možná i s bubeníkem, s reprezentační jedničkou Petrem Čechem, jenž se skupinou občas hraje. „Přislíbil, že pokud mu to povinnosti v Chelsea dovolí, rád přijede," podotkl Kuka. V 18 hodin pak hlavní rozhodčí Pavel Královec poprvé pískne do píšťalky...

Koho v Praze uvidíte
ČESKO
Petr Kouba
Pavel Srníček
Ladislav Maier
Radoslav Látal
Jan Suchopárek
Miroslav Kadlec
Michal Horňák
Pavel Nedvěd
Jiří Němec
Karel Poborský
Pavel Kuka
Radek Drulák
Luboš Kubík
Radek Bejbl
Patrik Berger
Vladimír Šmicer
Martin Kotůlek
Karel Rada
Pavel Novotný
Milan Kerbr
Jan Koller
Trenér: Dušan Uhrin st.
NĚMECKO
Oliver Reck
Perry Bräutigam
Lothar Matthäus
Mario Basler
Fredi Bobic
Jens Nowotny
Thomas Doll
Ulf Kirsten
Guido Buchwald
Oliver Neville
Jörg Heinrich
Jörg Albertz
Stefan "Paule" Beinlich
Fabian Ernst
Maurizio Gaudino
Hans Pflügler
Marko Rehmer
Marco Reich
Bernd Schneider
Dariusz Wosz
Alexander Zickler
Trenér: Otto Rehhagel

Reklama

Související témata: