Hlavní obsah

NY Cosmos jako první americký tým od roku 1978 hrál na Kubě

Havana

Fotbalisté New York Cosmos jako první americký profesionální tým od roku 1978 sehráli zápas na Kubě, kde porazili domácí reprezentaci 4:1. Úterní přípravné utkání bylo dalším krokem v uvolňování napětí mezi dlouholetými politickými rivaly.

Foto: Stringer, Reuters

Danny Szetela (vpravo) z New York Cosmos a Kubánec Yenier Marquez při přátelském utkání v Havaně.

Článek
Fotogalerie

New York Cosmos porazil výběr Kuby

Původní newyorský klub Cosmos proslavil v sedmdesátých letech minulého století Brazilec Pelé. Čtyřiasedmdesátiletý legendární fotbalista měl v Havaně provést symbolický úvodní výkop, ale v tom mu zabránil nepřetržitý silný déšť.

Hráči účastníka druhé severoamerické ligy i s bývalým španělským kanonýrem Realu Madrid Raúlem nad kubánským výběrem dominovali a od fanoušků si vysloužili bouřlivý aplaus. "Cítil jsem, že atmosféra ze strany fanoušků byla fenomenální. Každý se nás snažil podporovat a myslím, že to byl velký den," řekl útočník Cosmosu a autor dvou branek Lucky Mksona.

Na Kubě, kde je národním sportem číslo jedna baseball, se z amerických mužstev naposledy představil před téměř 40 lety již zaniklý fotbalový celek Chicago Sting. Tehdejší prezident USA Jimmy Carter se tím pokusil zlepšit vztahy obou zemí.

Reklama

Související témata: