Hlavní obsah

Takového maskota svět neviděl. Místo čmeláka Lisa Simpsonová na pervitinu

Glasgow

Takového maskota jste asi ještě neviděli. Skotský klub Partick Thistle vzbudil rozruch, když představil figurku zvanou Kingsley, která bude nově reprezentovat jeho barvy. Budí ovšem převážně negativní emoce. Možná už proto, že nahrazuje vcelku roztomilého čmeláka, který se jmenoval Jaggy McBee.

Maskot fotbalistů skotského Particku.

 
Článek

Do těchto dnů se prvoligový fotbalový klub z Glasgowa svým maskotem nijak výrazně neodlišovat od zvyklostí. Kozel, orel, klokan, lev, Bob a Bobek, včela, nejrůznější panáčci... To jsou jen namátkou maskoti různých fotbalových týmů či třeba akcí u nás a v cizině.

Někteří jsou oblíbení, jiní už tolik ne. V některých případech jde dokonce o živá zvířata jako třeba v případě kozla Hennese, maskota fotbalistů bundesligového Kolína.

Ale Partick přišel s něčím zvláštním, shodou okolností v době, kdy se do dění v klubu, ve kterém nově působí český gólman Tomáš Černý, začal výrazněji angažovat nový partner, původem z Kalifornie. Věhlasný a často oceňovaný britský umělec David Shrigley stvořil postavičku, která se okamžitě stala terčem zájmu na sítích i v britském tisku.

Snad symbolizuje bodlák či slunce. A to by mělo s příchodem nového partnera přinášet do klubu zářivé paprsky... V jednom z britských listů ovšem píšou, že lze pochopit, že nový maskot přichází s novým sponzorem, ale už méně pochopitelné prý je, proč tvor vypadá jako zmučená (seriálová) Lisa Simpsonová, navíc poznamenaná závislostí na pervitinu.

„Ano, to je přesně má noční můra z dětství," komentuje maskota další z autorů. Nové logo se Shrigleyho výtvorem budou hráči nosit na dresech.

Reklama

Související témata: