Hlavní obsah

Udrželi se, spadli a už zase můžou jásat. Manévry v soutěžích FAČR! ČFL jako Premier League

Praha

Druhá liga je jen patnáctičlenná, další pozoruhodný úkaz je realitou o jedno domácí fotbalové patro níže. ČFL je zčista jasna rozšířena o dva týmy na celkových dvacet. A Čáslav, která původně doplatila na kontumace výsledků Jiren dodatečným poklesem na sestupové místo, po týdnu už zase může jásat. Udržela se.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Čáslavští původně dohráli ČFL na 14. místě a slavili záchranu, verdiktem řídícího orgánu Fotbalové asociace ČR ale klesli o příčku a měli spadnout do divize! Sportovně-technická komise ovšem podle sdělení na asociačních stránkách uznala chybu při kontrole hráčů, zase změnila tabulku a rozhodla se nakonec pro rozšíření ČFL.

Konečné pořadí soutěže po dodatečném zjištění dalších „černých" startů v týmu pražského Meteoru a kontumacích dostalo novou podobu, už třetí. Čáslav je nakonec dvanáctá. Na patnácté místo se vrátil novobydžovský Union 2013, ale tahle pozice mezitím už není sestupová!

„STK rozhodla, že vzhledem k zachování regulérnosti ročníku 2014-15 v ČFL bude 15. místo konečné tabulky nesestupové a ročník 2015-16 bude rozšířen o jedno mužstvo z nižší soutěže na počet 20 mužstev v ČFL," stojí v oznámení na asociačních stránkách.

Co se vlastně seběhlo? Původně druhému celku tabulky, středočeským Jirnům, bylo za minulou sezónu odečteno dvacet bodů kvůli neoprávněnému startu záložníka Denise Tokara, který neměl náležitě zaplacené příspěvky. Výsledkem byla kontumace 0:3 v devíti utkáních, v nichž nastoupil. Jirny tak zčista jasna měly o dvacet bodů méně. Ze druhého místa klesly v tu chvíli na dvanácté.

Na rozdělení bodů za zkontumované zápasy ovšem doplatila hlavně Čáslav, která se propadla za původně sestupující novobydžovský Union 2013. Čáslav, která Jirny na hřišti porazila 4:2, totiž po přepočtech zůstala bodově na svém. Union, který s nimi původně prohrál 2:3, si kontumací o tři body polepšil a v tabulce se posunul před Čáslavské.

Ti běsnili. Hrozili, že se nepřihlásí do žádné soutěže. Ale po týdnu objevování dalších neoprávněných startů a dalších přesunech v nižších fotbalových patrech je vše jinak.

ČFL doplnily Benátky

Ohledně postupů a sestupů to není zdaleka jediný zádrhel. Do první ligy nepostoupil Varnsdorf, ač si tuto možnost na hřišti vybojoval. Místo něj místo přijal Zlín.

Druhou ligu kvůli neudělení licence nemůže hrát Žižkov, náhradníka se nepodařilo zajistit. Bohemians Praha, Domažlice i další kluby postup odmítly. Nahoru zamířil jen Vyšehrad.

Čáslav teď teoreticky může hořekovat. Když se tento týden oslovovali adepti na obsazení volného místa ve druhé lize, tak se jí to ještě jako sestupujícího z ČFL netýkalo...

Dvacátý post ve třetí nejvyšší soutěži po jejím rozšíření by měly obsadit Benátky nad Jizerou. Početně se teď ČFL vyrovná třeba anglické Premier League nebo španělské  Primera Division. Ale kdoví, jaké další manévry do startu nové sezóny ještě přijdou.

Poslední verze dolní části tabulky ČFL :
12. FK Čáslav46 bodů
13. Viktorie Jirny46 bodů
14. FC Písek44 bodů
15. SK Union 201344 bodů
16. Admira Praha40 bodů
17. Chomutov38 bodů
18. Meteor Praha28 bodů

Reklama

Související témata: