Hlavní obsah

Messi střelecky strádá, je však tvůrcem hry. Soupeř se do něj zamiloval

Concepción

Fotbalisté Argentiny v semifinále šampionátu Copa América naplno předvedli svou sílu. Paraguay rozstříleli 6:1 a radost rozdávali každým útočným výpadem. Svěřenci kouče Gerarda Martina si poprvé od roku 1993 zahrají o slavnou trofej, a pokud v sobotu proti domácímu Chile uspějí, vyrovnají rekordních patnáct jihoamerických primátů Uruguaye. To vše přesto, že Albiceleste chybí góly kapitána Lionela Messiho. V Chile se zatím trefil jen jednou.

Argentina v semifinále Copa América rozstřílela Paraguay.

 
Článek

Messi má za sebou úchvatnou, ale také náročnou sezónu v Barceloně. S katalánským celkem získal treble a hned po finále Ligy mistrů zamířil společně s trojicí Mascherano, Tévez a Pereyra na jihoamerické mistrovství. V pěti zápasech se střelecky prosadil jen jednou, v zahajovacím zápase skupinové fáze proti Paraguayi proměnil pokutový kop.

Od té doby Messi střelecky strádá, ale nijak trápit ho to nemusí. Stal se režisérem argentinské hry a společně s Javierem Pastorem svým spoluhráčům rozdává geniální přihrávky. „Góly? Těch jsme dali dost," smál se Messi po semifinálové destrukci Paraguaye. „Nijak mě to neznepokojuje. Jsme tady proto, abychom vyhráli trofej. Týmu se daří, to je nejdůležitější. Uvidíme, třeba si nějaké trefy schovávám do finále," pokračoval malý velký hráč.

Spokojení jsou všichni

„Pokud bude Messi pokračovat v podobných výkonech, není to žádný problém," usmíval se argentinský kouč Gerardo „Tata" Martino. Udělat z Messiho tvůrce hry byl jeho záměr. „Nejdůležitější je, jak reaguje na požadavky v průběhu hry. Nemusí být střelec, aby byl šťastný. Z jeho výkonů těží celé mužstvo. A všichni jsou spokojení," pochvaloval si Martino.

Paraguayci, kteří odehráli skvělý turnaj a ve čtvrtfinále Copy América poslali domů Brazílii, litovali toho, jak se přizpůsobili argentinské hře. „Zase jsme spadli na zem. Myslím, že jsme se zamilovali do Messiho, do nejlepšího týmu na světě," tvrdil útočník Montpellieru Lucas Barrios, argentinský rodák, který ale reprezentuje Paraguay.

„Na svůj tým jsem i přes porážku pyšný, máme na čem stavět. Dnes ale proti nám stál budoucí šampión, který podal ohromný výkon," smekl i kouč Ramón Díaz, Argentinec na lavičce Paraguaye a legenda River Plate.

Premiérové prvenství, nebo rekordní zápis?

V sobotu se na Estadio Nacional v Santiagu, kde 17. června 1962 skóroval ve finále mistrovství světa proti hvězdami nabité Brazílii zesnulý Josef Masopust, představí domácí Chile, které vyzve sousední Argentinu. Výběr La Roja může získat svůj první jihoamerický titul, Albiceleste budou hrát již o patnáctý triumf, kterým by vyrovnali rekord Uruguaye.

Argentince může těšit pohled do statistik. Na Copa América je Chile ještě neporazilo a již čtyři turnaje konané právě v zemi na pobřeží Tichého oceánu dokázali vyhrát (1941, 1945, 1955 a 1991).

„Jenže to je historie. Chilané tady sestavili skvělý tým, vlastně už nějaké tři roky hrají velmi dobrý fotbal. Budou opět vysoko napadat, jsou silní na míči i v rychlé kombinaci a požene je domácí prostředí. Víme, že to bude velmi těžké finále, ale před rokem jsme jedno prohráli a nechceme, aby se něco podobného opakovalo. Půjdeme si pro trofej," narážel Tata Martino na zpackané finále loňského světového šampionátu v Brazílii.

Kterému týmu více přejete vítězství na turnaji Copa América?
Chile
26,8 %
Argentině
73,2 %
Celkem hlasovalo 2032 čtenářů.

Reklama

Související témata: