Hlavní obsah

Plážoví fotbalisté obsadili v Estonsku skvělé třetí místo

Praha

Česká reprezentace v plážovém fotbalu má za sebou úspěšné vystoupení na finálovém turnaji Evropské ligy. V divizi B totiž nečekaně, ale zaslouženě obsadila senzační třetí příčku. „Je jasné, že po skončení turnaje se bude mluvit o tom, že jsme s tím počítali a je škoda, že nám o kousek uteklo finále. Ale popravdě řečeno, před turnajem bychom byli moc rádi za každý bod, protože skupina byla nejtěžší za poslední ročníky,“ řekl předseda subkomise plážové kopané Jan Dámec.

Foto: BS Bohemians 1905

Milánští jsou v pozoru, pálí Honza Koller!

Článek

Český tým v letošním roce prošel hráčskou obměnou. Jeho hlavním cílem tak bylo zapracování mladých fotbalistů a příprava na rok 2016, kdy se bude konat kvalifikace na mistrovství světa. „Upřímně mám radost, že se podařilo již v této sezóně zapracovat na novém systému a zapojit více hráčů ze Superligy. V širší nominaci dostali šanci i hráči z kempů a nižších soutěží, takže věřím, že úspěch bude odrazovým můstkem v následující sezóně a objeví se další kvalitní hráči, aby si trenér mohl vybrat nejlepší tým," doufá Dámec.

V estonském městě Pärnu měl český výběr hrajícího trenéra Martina Chalupy za soupeře Turecko, Ázerbajdžán a Rumunsko. Byl tedy pasován do role outsidera. Jenomže této roli se vzepřel a po dvou kolech byl neporažen. Najednou tedy mohl pomýšlet na účast ve finále divize B! „Již od kvalifikačního zápasu s Tureckem v Maďarsku bylo vidět, že tým se sehrává a mohl by překvapit. To, že se opravdu tak stane, jsem začal věřit od druhé třetiny s Tureckem, kdy se perfektní disciplínou a dodržováním taktiky kluci postarali o první překvapení finálového turnaje," líčí své pocity Jan Dámec.

Štěstí v bitvě s Anglií

Češi nakonec skončili v základní skupině druzí, když je od finále dělil jediný gól. Těsná porážka od Rumunska je posunula do boje o konečné třetí místo. V něm vyzvali Anglii. „Styl, kterým náš tým hraje, je velmi náročný, což bylo v zápase o třetí místo vidět. Hráčům již docházely síly, ale k týmu patří i štěstí, které se projevilo, když jsme přežili v závěru dvě tyčky. Penalty naši zkušení hráči proměnili a bylo rozhodnuto," popisuje závěrečný duel Čechů na turnaji.

Poslední letošní akce české reprezentace v plážovém fotbalu tedy skončila velkým úspěchem. Sezóna však ještě nekončí. V Praze bude dohrána dvěma koly Regionální liga a v listopadu se uskuteční velký mezinárodní klubový turnaj, jehož součástí bude i turnaj ženských národních týmů.

„Jsem moc rád za letošní úspěchy (1. místo v Linzi a 3. místo v Pärnu). Vidím, že se podařilo pravidelným tréninkem využít potenciálu týmu již v této sezóně. Nyní bychom ještě chtěli připravit tým do 23 let, kde nám zatím chybí trenér, abychom mohli vychovávat pro seniorskou reprezentaci další hráče. To samé se týká i ženského národního týmu. Pokud se tedy podaří zajistit realizační týmy pro všechny tři reprezentační týmy, pak se směle můžeme posouvat v žebříčku stále výš. A plážový fotbal bude v ČR jen rozkvétat," ujišťuje Dámec.

Reklama