Hlavní obsah

Pustit Berbra na semináře sudích byla systémová chyba, naznačil Pelta před odletem do Číny

Praha

Pomalu už má sbaleno, neboť první muž českého fotbalu Miroslav Pelta spolu s internacionálem Pavlem Nedvědem zamíří dnes odpoledne v delegaci prezidenta republiky Miloše Zemana do Číny. Ještě ráno se však předseda FAČR z Jablonce vyjádřil v rozhovoru pro Českou televizi k aféře kolem domácích rozhodčích, kterou odstartovala zpověď Libora Kovaříka. Sudí na protest proti praktikám mocného Romana Berbra ukončil kariéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a šéf evropského fotbalu Michel Platini sledují v Edenu finále ME hráčů do 21 let.

Článek

Kovaříkovy výroky nejprve nekomentoval vůbec, ani později se do akce nehrnul. Teď první muž českého fotbalu přiznal, že to byla chyba.

„Musíme mít nějakou sebereflexi a já uznávám, že moje prvotní reakce... Nemůžeme si prostě dovolit hazardovat se jménem českého fotbalu. Zajímá to všechny, od lidí z vlády až po poslance a senátory. Musíme si udělat inventuru a říci si, jakou cestou se vydáme," řekl Miroslav Pelta pro Českou televizi.

Výkonný výbor se měl sejít dnes v Praze, ale kvůli předsedově cestě do Asie zasedne až v neděli v Rize před kvalifikačním duelem národního týmu v Lotyšsku.

Chystá opatření proti vlivnému manželovi

Libor Kovařík mimo jiné vypověděl, že komisi rozhodčích fakticky neřídí předsedkyně Dagmar Damková, ale její manžel Roman Berbr, místopředseda FAČR. Pelta poukázal na známou skutečnost, že výkonný výbor Berbra stejně odvolat nemůže.

„Zvolit místo něj někoho jiného může jen valná hromada, což není na pořadu dne."

Pelta ujistil, že Damková má nadále jeho plnou důvěru. „Je to žena na svém místě, na tom se nic nemění. Jde o to, jestli nebylo systémové pochybení umožnit jejímu manželovi, aby se účastnil seminářů rozhodčích a měl tam slovo. Brzy k tomu přijmeme nějaké razantní opatření," slíbil předseda.

Je zcela v kompetenci výkonného výboru, aby omezil Berbrův vliv na komisi rozhodčích. „Požádám o zvláštní mandát, abych do příštího výkonného výboru na českém území připravil konkrétní opatření, abychom zvýšili důvěryhodnost. S Dášou už jsem mluvil," naznačil Pelta, že v Rize se žádná zásadní rozhodnutí čekat nedají.

Rozhodčí jsou nejlépe organizovanou komunitou

Podle ČT koluje mezi rozhodčími mail, který je žádá, aby podpisem podpořili Damkovou. Čtyři odmítli - a jeden z nich, zkušený pomezní Antonín Kordula, je po Kovaříkovi druhým v řadě, který raději skončil. Ukončení kariéry prý zvažují i další sudí.

Je iluzorní si myslet, že Berbrův vliv na rozhodčí oslabí. Sám Pelta se neobává, že mu místopředseda, který „volby umí", jednou přeroste přes hlavu. Na druhou stranu přiznává, že mu není vůbec milé, že rozhodčí jsou nejlépe organizovanou komunitou v českém fotbale. Po skončení kariéry pak sudí na všech úrovních zastávají významné funkcionářské funkce.

Jenže co s tím? „Mohu jen apelovat na bývalé hráče a funkcionáře z klubů, aby do toho šli a kandidovali na různé funkce. Volby jsou ovšem demokratické, takže to ještě automaticky neznamená, že uspějí a budou zvoleni," uvědomuje si Pelta.

Reklama

Související témata: