Hlavní obsah

O odvolání Damkové a její komise fotbalová vláda v Rize vůbec nejednala. Podle stanov ani nemohla

Riga

Odklad se dal očekávat. A nikoli proto, že první muž českého fotbalu odjel s prezidentskou delegací do Číny. Zatímco Miroslav Pelta dorazil do Lotyšska včas a dnešního zasedání výkonného výboru se zúčastnil, předseda Ligového shromáždění Dušan Svoboda do Rigy nepřiletěl. Přitom právě on měl podle inovovaných stanov jako jediný právo nastolit na program jednání momentální situaci mezi českými fotbalovými sudími, z jejichž řad odešli Kovařík a před ním i Kocián a Kordula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Berbr (vlevo) a Dagmar Damková (vpravo) jsou v klidu. O nich se na výkonném výboru vůbec nejednalo.

Článek

Fotbalové stanovy upravené poslední valnou hromadou mluví jasně. „Podle článku 21 může výkonný výbor ustavovat komise a odvolávat její členy pouze na návrh předsedy Ligového shromáždění," potvrdil generální sekretář Rudolf Řepka, co si delegáti sami odhlasovali.

Ani Pelta tudíž nemá právo předhodit své fotbalové vládě návrh, aby hlasovala o důvěře v předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkové, natož aby snad hlasovala o jejím odvolání a konci komise. Palácový převrat starý čtyři roky, kdy plzeňský majitel Tomáš Paclík inicioval odvolání tehdejší Macelovy komise, se proto konat nemohl.

Dušan Svoboda by to udělat mohl, ale ten do Lotyšska nedorazil. Ani na podvečerní fotbal, ani na jednání výkonného výboru.

Je potřeba zachovat zdravý rozum, má jasno Pelta

„Abych bouchnul do stolu a rázně konal už dnes, musel bych mít k dispozici zásadní informace, že se děje něco nekalého. Třeba že někdo přišel za jedním dvěma rozhodčími a snažil se je ovlivnit ve prospěch některého klubu. Politicky, finančně... Že třeba Berbr chtěl na Kovaříkovi, aby vyhrála Příbram nebo Jablonec.To by totiž bylo to nejhorší, co by se mohlo stát. Jenže já takové informace nedostal," přiznal šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, že byl nachystán konat, kdyby situace přerostla hranice za únosnou mez.

„Neberu kauzu rozhodčích na lehkou váhu, ale nejsme v situaci, abychom zmatkovali a odvolávali komisi rozhodčích. Je potřeba zachovat zdravý rozum a mít dostatečný časový prostor k posbírání všech informací. Pak teprve mohu situaci řešit," potvrdil, že se ukončením aktivní kariéry zmiňovaných sudí bude zabývat.

„Už příští týden se sejdu se všemi aktéry, na příštím výkonném výboru situaci projednáme," ujistil.

Řeší se věci, které nepředstavují problém, míní šéf českého fotbalu

I sezení s Dagmar Damkovou a jejím manželem a svým místopředou Romanem Berbrem plánuje. To proto, že právě Berbr je zmiňovanými sudími označován za muže, který všechno řídí, Damkovou diriguje a má tudíž rozhodčí na povel.

„Co znamená tvrzení, že Berbr ovládá sudí a určuje jejich delegace na zápasy? Rozhodčí je prostě delegován k zápasu a v něm má odevzdat výkon, za který je slušně honorovaný. Kluby pak mají mechanismy, jak reagovat v případě nespokojenosti s jeho výkonem," meditoval Pelta a přiznal, že v současné kauze se řeší věcí, které pro něho osobně nepředstavovaly problém.

„A ani mě nenapadlo, že by ho mohly představovat. Třeba to, kam jezdí rozhodčí na soustředění před startem soutěží, třeba to, kdo k nim dochází na semináře. Vždyť i já tam chodil a navykládal se tam mnohé. Teď jsem vyléčený, protože přichází nová doba, kdy už se k diskusním příspěvkům mít nebudu," přiznal.

Otázkou samozřejmě je, zda se jich vzdá Berbr.

„Respektuje má přání a nebude proto problém, abychom si nastavili nová pravidla," ujištoval po výkonném výboru v Rize Pelta.

Reklama

Související témata: