Hlavní obsah

Výkonný výbor UEFA bude jednat o možném přijetí Kosova

St. Julian's

Fotbalisté Kosova se mohou tento týden o další krok přiblížit plnému členství v Evropské fotbalové unii UEFA, které by jim otevřelo cestu do mezinárodní federace FIFA a tím pádem i do kvalifikace mistrovství světa 2018.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Výkonný výbor UEFA tento týden na zasedání na Maltě zváží, zda si může bývalá srbská enkláva o přijetí zažádat. Získání plného členství ale může Kosovo získal až na výročním valném shromáždění UEFA, které je naplánováno na březen 2016 do Budapešti.

Jako plnohodnotný člen UEFA pak může Kosovo i jeho fotbalové kluby začít hrát oficiální kontinentální soutěže. To je první krok nezbytný pro přijetí do FIFA. Mezinárodní federace už bývalé jihosrbské provincii povolila vloni v lednu, šest let po vyhlášení nezávislosti, hrát přípravné reprezentační zápasy s týmy mimo země bývalé Jugoslávie. Zatím se ale musí obejít bez vlajek či jiných státních symbolů a hymny.

Pokud by UEFA v březnu přijetí Kosova odhlasovala, může následovat na květnovém kongresu v Mexiku přijetí do FIFA. Země by tak mohla stihnout zářijový začátek kvalifikace MS 2018.

Přijetí Kosova dosud bránily ostré srbské protesty, proti se stavělo i Rusko či Španělsko, které bojuje proti snahám o regionální nezávislost uvnitř vlastní federace.

Reklama

Související témata: