Hlavní obsah

Stane se z voleb FIFA fraška? Blatter nás všechny zastaví, tvrdí korejský miliardář

Soul

Jeden z uchazečů o místo prezidenta FIFA Čong Mong-jun tvrdí, že mu od etické komise světové fotbalové federace hrozí patnáctiletý trest. Podle bývalého předsedy korejského svazu jde o záměrnou sabotáž jeho kandidatury před únorovým hlasováním, kde se bude volit nástupce Seppa Blattera, který stejně jako několik dalších činovníků organizace čelí obvinění z korupce. Kontroverzní Švýcar podle Čong Mong-juna všechny kandidáty zastaví a pak ohlásí, že zůstane v čele FIFA.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Předseda FIFA Sepp Blatter se stal symbolem pro korupci a úplatky. Jak daleko ještě celá kauza zajde?

Článek

"Hlavním důvodem, proč jsem se stal terčem, je skutečnost, že jsem se rozhodl oponovat současnému rozložení sil ve FIFA. Jde o komplot, aby mi zabránili zúčastnit se prezidentských voleb," uvedl na tiskové konferenci v Soulu Čong Mong-jun.

Podle vlastních slov čelí porušení šesti článků etického kodexu FIFA ve spojitosti s podporou korejské kandidatury na pořádání mistrovství světa v roce 2022 a se založením fondu na podporu fotbalu. "Etická komise mě neobvinila z porušení zákonů, ani z korupce, úplatkářství nebo konfliktu zájmů. Opírají se pouze o to, že jsem nespolupracoval s jejich vyšetřováním a že jsem porušil pravidla o zachování mlčenlivosti," dodal.

Čong Mong-jun současně předložil dva dopisy podepsané bývalým sekretářem FIFA Jéromem Valckem, podle kterých byla korejská kandidatura i založení fondu vyšetřeno s shledáno v souladu s regulemi asociace. "Z ničeho mě tehdy neobvinili, přesto mi teď hrozí patnáctiletým trestem. Ale zdá se, jak se blíží volby, že i dávno vyřešené problémy mají tendenci se vracet," uvedl.

Záměrný útok

Podle korejského miliardáře, který v minulosti působil i jako viceprezident FIFA, jde zcela jasně o záměrný útok s cílem zastavit jeho kandidaturu na funkci prezidenta. "A nejde jen o moji kandidaturu, ale o to, že sabotují celé volby i FIFA samotnou," prohlásil. "Dokonce už jsem četl v novinách, že až budou všichni uchazeči zastaveni, Blatter oznámí, že zůstává v čele FIFA. Volbám vážně hrozí, že se z nich stane fraška," přidal.

Kromě Čong Mong-juna se o prezidentskou funkci uchází také šéf UEFA Michel Platini a jordánský princ Alí bin Husajn, který před čtyřmi měsíci ve volbách s Blatterem neuspěl. Právě na tehdejším kongresu FIFA se rozjela rozsáhlá korupční aféra, v jejímž rámci bylo z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 miliónů dolarů (3,7 miliardy korun).

Devětasedmdesátiletý Blatter, který vedl FIFA od roku 1998, ve stínu skandálu oznámil, že ve funkci skončí a před dvěma týdny se i on stal terčem vyšetřování. Aféra stála místo také Valckeho, jenž je pro změnu podezřelý, že se podílel na prodeji lístků na mistrovství světa na černém trhu.

Reklama