Hlavní obsah

Blatterův nástupce? Možná další Švýcar. Bývalý reprezentant zvažuje kandidaturu

Londýn

Nejasno je o příštím šéfovi fotbalové federace FIFA. Při rozrůstajícím se skandálu mají šance i relativně neznámí adepti. O kandidatuře na předsedu organizace uvažuje i bývalý švýcarský reprezentant Ramon Vega. Rozhodne se prý v příštích dnech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sepp Blatter, ilustrační snímek

Článek

"Nejsem ničím zatížený a mám značné zkušenosti z fotbalu i financí," řekl Vega BBC.

Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Oltenu, jenž má španělské kořeny, hrál za Grasshoppers Curych, Cagliari, Tottenham, Watford a Celtic Glasgow. Kariéru ukončil v roce 2003. Ve švýcarské reprezentaci nasbíral 23 startů, zahrál si i na mistrovství Evropy v roce 1996.

Po skončení fotbalové kariéry se Vega pustil do světa financí a stal se z něj úspěšný investiční manažer.

Funkci předsedy FIFA se chystá opustit jeho krajan Sepp Blatter, který v čele federace stojí od roku 1998. Po květnovém znovuzvolení však kvůli korupčnímu skandálu uvedl, že dá funkci k dispozici. Jeho nástupce by se měl volit 26. února. Ale poté, co Blatterovi etická komise stejně jako šéfovi UEFA a jednomu z adeptů na post předsedy FIFA Michelu Platinimu 8. října pozastavila na 90 dní výkon funkci, bude o možném odložení volby jednat v úterý výkonný výbor federace.

Zatím jediným oficiálním kandidátem je jordánský princ Alí bin Husajn, který v květnu prohrál volební souboj s Blatterem.

Reklama