Hlavní obsah

Průlom! Video ve fotbale dostává zelenou

Praha

Zlom ve fotbale je tu! Pravidlová komise IFAB dala zelenou využití videozáznamů. Ve sporných situacích je chce zkoušet od příští sezóny. Má jít o gólové momenty, penalty, vyloučení nebo v případě záměny hráčů. Pravidla dosud povolovala pouze využití technologie, která hlídala, zda míč přešel brankovou čáru.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Loni ještě komise testování opakovaných záznamů rozhodčími odmítla, mezinárodní fotbalová federace FIFA nicméně už na konci roku naznačila, že by se s videem mohlo začít brzy experimentovat. Případné změny v pravidlech ještě musí IFAB schválit na pravidelném ročním zasedání v březnu.

"Detaily ještě musíme dopracovat, ale princip už máme," řekl člen IFAB Jonathan Ford, který předsedal dnešnímu jednání. Jednou z možností je podle agentury AP model, který zkouší Nizozemsko: televizní přenos sleduje videorozhodčí, jenž je v přímém spojení s hlavním sudím na hřišti.

Komise rovněž zvažuje zavedení krátkodobých vyloučení jako v hokeji, možnost dočasně nahradit ošetřovaného hráče a čtvrté střídání v prodloužení.

Reklama