Hlavní obsah

Zničili tam Anglii, pokořili i Zátopka. Teď se do slavného Népstadionu zahryzly bagry

Budapešť

Stará stavba končí, vyroste nová. Budapešťský Népstadion (Národní stadión) otevřeli 20. srpna 1953. Jeho výstavba trvala pět let. Stadión, který od roku 2002 nesl jméno slavného maďarského fotbalisty Ference Puskáse, začali v těchto dnech bourat.

Foto: Sport.cz

Na Népstadionu probíhají bourací práce.

Článek
Fotogalerie

Do konstrukce Népstadionu se zahryzly bagry, které postupně rozebírají tribuny. Stroje musí zdolat 50tisíc metrů krychlových betonu a železobetonu. Většina stavebního materiálu bude použita při výstavbě nového stadiónu.

Na místě starého stadiónu by měl totiž do roku 2019 vyrůst moderní fotbalový stánek. Nový stadión má mít kapacitu 63tisíc lidí a při koncertech až 70 tisíc lidí. Na novém Stadionu Ference Puskáse by se měly odehrát některá utkání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020.

Slavná historie

Pro Maďary jsou nezapomenutelná především zdejší vítězství jejich fotbalového Zlatého mužstva (Aranycsapat) v čele s legendárním Puskásem. Na Népstadionu například porazili Maďaři v roce 1954 Anglii na dnešní poměry neuvěřitelným výsledkem 7:1. Toto utkání mělo být pro Angličany odvetou za prohru 3:6 ve Wembley o rok dříve.

Maďaři rovněž rádi vzpomínají na vítězství svého závodníka Józsefa Kovácse, který zde v roce 1954 porazil v běhu na 10 tisíc metrů legendárního Emila Zátopka.

Papež a koncerty

Na Népstadionu se v roce 1991 setkal s mládeží papež Jan Pavel II. při své první návštěvě Maďarska. Nezapomenutelné jsou rovněž kulturní akce, které se na Népstadionu konaly. Vystoupil zde například Louis Armstrong, skupiny Queen, Rolling Stones a U2, Michael Jackson, Tina Turner nebo také trojice slavných tenorů Pavarotti, Domingo a Carreras. Z domácích rockových skupin dokázala obrovský stadión třikrát vyprodat legendární Omega.

Reklama

Související témata: