Hlavní obsah

Hledá se ideální jedenáctka historie ME! V nabídce je i český trojlístek

Nyon

Evropský fotbalový šampionát ve Francii (10. června - 10. července) se kvapem blíží a UEFA spustila na svých oficiálních stránkách anketu, jejímž cílem je vybrat ideální jedenáctku z historie závěrečných turnajů ME. V padesátičlenném seznamu figurují mezi elitou i tři Češi - Antonín Panenka, Pavel Nedvěd a Karel Poborský. Svého zástupce mají také naši bývalí federální partneři ze Slovenska, do výběru se dostal kapitán šampiónů z roku 1976 z Bělehradu, stoper Anton Ondruš.

Foto: Profimedia.cz

Ve výběru UEFA pochopitelně nechybí ani hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo.

Článek

Michel Platini, Xavi nebo Zinédine Zidane? Gerd Müller, Cristiano Ronaldo nebo Marco van Basten? A Gianluiggi Buffon, Iker Casillas či snad Dino Zoff? Výběr nebude lehký ani náhodou. V nabídce UEFA jsou skutečné osobnosti, hvězdy, které od roku 1960 psaly dějiny závěrečných turnajů fotbalového mistrovství starého kontinentu. Z ankety potažmo vzejde i nejlepší hráč historie ME.

Hlasovat můžete na oficiálních stránkách uefa.com, kde naleznete rovněž i kompletní seznam nominovaných.

K zařazení do výběru bylo nutno splnit alespoň dvě z následujících kritérií: postup nejméně do semifinále, účast v ideální jedenáctce šampionátu, cena pro nejlepšího střelce nebo tvorba ikonického momentu (Panenkova penalta ve finále 1976 proti Německu, Van Bastenův volej ve finále 1988 s Ruskem či Šukerův dloubák na ME 1996 proti Dánsku).

Výsledky budou zveřejněny začátkem června před startem letošního šampionátu.

Reklama

Související témata: