Hlavní obsah

Mladí sparťané se v Miláně mohou utkat i s domácím Interem

Praha

Pozornost všech fotbalových fanoušků se bude poslední květnový víkend soustředit na Milán. Finále Ligy mistrů však nebude jediným fotbalovým vrcholem těchto dní. Ve stejnou dobu se v Miláně uskuteční také mezinárodní turnaj v malé kopané pro třinácti a čtrnáctileté fotbalisty s názvem Fotbalem k přátelství. Českou republiku zde budou reprezentovat mladí sparťané.

Foto: Sport.cz

Tým mladých sparťanů.

Článek

Turnaj je úzce propojený s Ligou mistrů, finalisté soutěže se osobně seznámí s Franzem Beckenbauerem, ambasadorem projektu Fotbalem k přátelství. Jedná se vlastně o malou Champions League, čemuž odpovídají i zvučná jména zúčastněných týmů. Už před losováním je jasné, že mezi nejprestižnější soupeře české Sparty mohou patřit Boca Juniors, Fluminense, Schalke 04, domácí Inter Milán, nebo třeba mládež jednoho ze semifinalistů letošního ročníku Ligy mistrů, Atlétika Madrid.

„Už vloni jsme se zúčastnili turnaje Fotbalem k přátelství - konal se v Berlíně a byl skvěle obsazen. V letošním roce vypadá seznam družstev ještě lépe," hodnotí chystaný turnaj Jan Kopáňko, trenér sparťanské U 15.

Opravdu je z čeho vybírat. „Já osobně bych si přál zahrát si proti Atlétiku Madrid a Boce Juniors. Nastoupit proti jihoamerickému týmu, to se nestává běžně ani dospělým hráčům v Evropě," říká Šimon Gabriel, kapitán Letenských.

Zkušenosti z Berlína se budou hodit

V loňském roce sparťané bez problémů porazili Kairat z Kazachstánu, ale pak podlehli Crvené Zvezdě Bělehrad. Chvilka zaváhání je stála postup ze skupiny. „Samozřejmě těšit se na zápasy je věc jedna, ale odehrát s takto kvalitními soupeři dobré utkání, to chce nejen nadšení, ale i koncentraci. Několik hráčů, kteří byli již v loni v Berlíně, pojede i do Milána. A budou zase o kousek zkušenější," slibuje si od nominace trenér Kopáňko.

Ať už budou soupeři jakkoliv silní, mladí sparťané by rádi napodobili jízdu Evropskou ligou, kterou předvedli hráči A mužstva. „Beru to jako výzvu a věřím, že semifinále uděláme," usmívá se Gabriel, který hraje v obraně.

Přípravou bude pro jeho tým zápas, který odehraje proti hradeckým Votrokům v pátek 29. dubna od 11:00 ve fotbalovém centru Sparty na Strahově. Duel zahájí slavnostním výkopem Martin Frýdek starší, rodilý Hradečák a legenda pražské Sparty. Oba týmy tak společně oslaví Mezinárodní den fotbalu a přátelství.

Reklama

Související témata: