Hlavní obsah

Historický moment, chválí šéf FIFA Infantino test videa ve fotbale

Bari

Další krůček má za sebou fotbal. S technikou popošel zase o kousíček dál. A s prvním mezinárodním testem videa během přípravného utkání Itálie s Francií (1:3) byl spokojený i sám prezident FIFA Gianni Infantino. Podle něj jde dokonce o zápis do fotbalové historie. Infantino doufá, že asistenti rozhodčího u videa budou využiti i na mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FIFA Gianni Infantino předvádí obrazovku, na níž asistenti zkoumali záznam sporných momentů utkání Itálie - Francie v Bari.

Článek

Video rozhodčí využili ve chvíli, kdy si Italové stěžovali na to, že po hlavičce Daniela De Rossiho zahrál ve vápně rukou francouzský obránce Layvin Kurzawa. Nešlo o nějak zvlášť problematický moment.

"Bylo vidět, jak rozhodčí na pár vteřin zastavil hru, zatímco dva rozhodčí v přenosovém voze ověřili, že nešlo o penaltu," řekl Infantino televizi Rai. "Byli jsme svědky historického momentu. Je rok 2016, takže už je na čase tohle zkoušet," dodal.

Video si pochvalol i sudí zápasu Björn Kuipers. "Hráči ihned akceptovali mé rozhodnutí podpořené videem. Dodalo mi to sebedůvěru," řekl zkušený Nizozemec, který radu od rozhodčích u videa využil i v závěru, kdy nevyloučil francouzského obránce Djibrila Sidibeho za ostrý faul, ale dal mu jen žlutou kartu. "Stačilo deset vteřin a dostal jsem radu, která mě přesvědčila, že mám udělit jen žlutou kartu," dodal.

Zkušební provoz videa běží i v ligových soutěžích v Austrálii, Německu, Portugalsku, Itálii a v zámořské MLS.

Reklama

Související témata: