Hlavní obsah

Mutko uhájil předsednický post v ruském fotbalovém svazu

Moskva

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko zůstal předsedou národního fotbalového svazu. Ve volbách dnes porazil bývalého reprezentačního trenéra Valerije Gazzajeva. Mutko dostal 266 hlasů, jeho soupeř 142.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Článek

Gazzajev kritizoval Mutka za to, že pod jeho vedením to jde s ruským fotbalem z kopce. Reprezentanti pořadatelské země příštího světového šampionátu nepostoupili na letošním ME ze základní skupiny, Gazzajevovi se nelíbí ani nedostatek mladých talentů a klesající návštěvnost na zápasech. Mutkovi vyčetl i to, že v kampani využíval svého ministerského vlivu.

Mutko připustil potíže v ekonomické, organizační i divácké oblasti, ale zároveň nastínil dlouhodobý plán, jak by je ruský fotbal měl do roku 2030 vyřešit.

Mutko měl ztíženou pozici i kvůli dopingovému skandálu, kvůli němuž ruským sportovcům hrozilo vyloučení z olympijských her v Riu. Podle vyšetřování mezinárodní antidopingové agentury WADA docházelo v Rusku od roku 2011 k manipulacím s odebranými vzorky a doping ve spolupráci s tajnými službami krylo i jeho ministerstvo sportu.

Reklama

Související témata: