Hlavní obsah

Šokující! Vrať se domů, vzkázala hráči, kterého rasisticky uráželi, viceprezidentka klubu

Bělehrad
Aktualizováno

Vrať se domů, do Brazílie. Takový vzkaz poslala fotbalistovi Partizanu Bělehrad Evertonu Luizovi viceprezidentka městského rivala týmu Rad Jelena Poličová. Fanoušci klubu hráče po celý zápas rasisticky uráželi a on odešel ze hřiště v slzách. Čekalo by se, že funkcionářka chování fandů svého klubu odsoudí, jenže ona se na sociální síti přidala na jejich stranu. „Byly to falešné slzy," uvedla v příspěvku, který po chvíli smazala.

Foto: Stringer, Reuters

Hráč Partizanu Bělehrad Everton Luiz při odchodu ze hřiště po derby s týmem Rad plakal. Fanoušci ho po celý zápas rasisticky uráželi.

Článek

Fotky plačícího fotbalisty z Brazílie po bělehradském derby obletěly svět. Fanoušci týmu Rad hráče uráželi, když měl míč, vydávali skřeky jako opice. A vydrželi to celých devadesát minut. Prostě ostuda jako Brno. Klub má také od té doby zavřený stadión.

Pohledná funkcionářka Partizanu se pak všechno rozhodla okomentovat na sociální síti. A že by se třeba brazilskému fotbalistovi omluvila, o tom to tedy určitě nebylo. „Informace, co se o tom incidentu dostaly do médií, byly neobjektivní. Bylo to hodně smutné," uvedla viceprezidentka klubu FK Rad.

Upozornila také na to, že Brazilec ukázal fanouškům vztyčený prostředníček, takže ani jeho chování nebylo v pořádku. Navíc podle ní udeřil jednoho ze soupeřů. „Ale jen my jsme rasisti a nacionalisti. Zřejmě musíme respektovat ostatní víc než oni nás. Proč si nikdo nevšiml toho, co tenhle plačící hráč udělal," zlobila se.

Byly to falešné slzy, tvrdí šéfka FK Rad

Když pak zmínil Brazilec, že miluje Srbsko a připadá si tam jako doma, úplně ji to rozpálilo. Viceprezidentka FK Rad tvrdí, že si Everton vymýšlí. „Byly to od něj falešné slzy. Proč se radši nevrátí do Brazílie, kde může na fanoušky ukazovat své tmavé prsty a bude všechno v pořádku," vzkázala hráči. Vše pak uzavřela sloganem ´No Racism (Ne rasismu)´ a vše doplnila pěti sarkastickými smajlíky.

Jenže fotbalista se do vlasti vrátit nehodlá. „Musíme takovým lidem ukázat, že jsme silnější. Nemůžeme jednoduše utéct. Chci, aby o takových věcech lidé věděli a nenechali je být," okomentoval vše Brazilec.

Manažer Partizanu: Everton by měl také dostat trest

Absurdní příběh měl i pokračování. Manažer Partizanu Marko Nikolič se nechal slyšet, že trest musejí dostat obě strany. FK Rad kvůli chování fanoušků, ale i hráč jeho klubu Everton. A to za gesto se vztyčeným prstem adresovaným fanouškům soupeře. "Neměl takhle reagovat," prohlásil manažer s tím, že bohužel k podobným situacím dochází. "To je prostě realita v srbském fotbale."

Zajímavostí je, že trest pro Brazilce schvaluje Nikolič, který dříve působil ve slovinské Olimpii Ljubljana, kde jednoho ze svých svěřenců nazval černým idiotem a přišel kvůli tomu o práci.

Reklama

Související témata: