Hlavní obsah

Obchází PSG finanční fair play? UEFA prošetří rekordní přestupy

Curych

Rekordní přestupy do fotbalového klubu Paris St. Germain možná budou mít dohru. UEFA dnes ve svém prohlášení napsala, že u francouzského klubu prošetří způsob, jakým klub získává peníze na své nejdražší transfery. Tým je v podezření, že prostřednictvím svých majitelů z Kataru porušuje pravidla finanční fair play.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Neymar pózuje v dresu PSG.

Článek

Pokud by UEFA odhalila u PSG nesrovnalosti, mohla by francouzského giganta například vyloučit z příští sezóny evropských pohárů. "Vyšetřování se zaměří na to, jak klub splňuje požadavky na vyrovnané financování, především ve světle nedávné přestupové aktivity," uvedla UEFA v prohlášení.

PSG v létě zaplatilo Barceloně za Brazilce Neymara astronomických 222 miliónů eur a udělalo z něj nejdražšího hráče v historii. Šlo o více než dvojnásobek dosud nejvyšší přestupní částky.

V poslední den přestupního období pak klub přivedl i Mbappého, který sice z Monaka přichází jen na hostování, ovšem s povinnou opcí na přestup ve výši 180 miliónů eur, což z mladého Francouze dělá druhého nejdražšího hráče historie. PSG přitom samo prodalo hráče jen za necelých 60 miliónů eur.

UEFA v minulosti zavedla pravidla finanční fair play kvůli výraznému nárůstu zadlužených klubů. Složitý soubor pravidel, jejich základem je, aby kluby neměly výrazně větší výdaje než příjmy, také omezuje možnost bohatých majitelů investovat do klubu vlastní peníze.

Reklama

Související témata: