Hlavní obsah

Slepička dvěma góly pomohl Spartě vykročit za pohárovým postupem

OLOMOUC

Až dva góly střídajícího Slepičky v rozmezí čtyř minut během druhého poločasu zajistily fotbalistům Sparty vítězství v úvodním čtvrtfinále v Olomouci nad druholigovým týmem HFK 2:1. Favorizovaná Sparta se celý úvodní poločas trápila, ovšem střídající fotbalisté hru oživili a nakonec připravili pro pražskou odvetu ideální výchozí pozici.

Článek

V úvodních dvaceti minutách Sparta působila dojmem, že si přijela zahrát oddechový přátelský zápas. Trenér Bílek nechal doma Řepku, Horvátha či Kuliče, a právě začátek zápasu ukázal, že při absenci stopera Řepky je nejvíce zranitelná v obraně. Kanaďan Hainault totiž hodně chyboval.

Druholigová Olomouc se pustila do soupeře bez psychických zábran a respektu. Po dvaceti minutách mohl domácí tým mít na svém kontě čtyřbrankový náskok, neboť Spartu držel pouze brankář Grigar. Už v šesté minutě Grigar špatně vyběhl a sólový útok Vodáka hasil na poslední chvíli skluzem Hainault.

Grigar hasil chyby obrany

O minutu později nechali pražští zadáci dost prostoru Jakubovičovi a jeho přesnou střelu vytáhl Grigar na tyčku. Sparťanská obrana v těchto okamžicích hrála chaoticky a bezhlavě. V osmé minutě unikl Kropáček a jeho přízemní střelu k tyči stačil Grigar jen s námahou vyrazit. O deset minut později stejným způsobem vytáhl brankář Sparty hlavičku Lukáška a z následného rohového kopu další Lukáškova hlavička skončila v síti.

Mátožně hrající Sparta se za celý úvodní poločas zmohla na jedinou kloudnější šanci. Po půlhodině hry zachraňoval domácí brankář skluzem šanci před dobíhajícím Jeslínkem. Hned po změně stran ale unikl po levé straně střídající Matušovič, našel volného Doška, ale ten přestřelil. Sparta tak ale naznačila, že bude chtít výsledek rychle otočit a postupně získala územní převahu.

Bojovně hrajícím domácím fotbalistům však docházely po hodině hry síly. V 65. minutě Kisel přihrál Slepičkovi, který oklamal domácí zadáky a vyrovnal. O čtyři minuty později prokázal útočník své střelecké kvality podruhé, když se pohotově orientoval ve skrumáži a vstřelil vítězný gól Sparty.

Bílek: Slepička vyjádřil naše zlepšení

Druholigový tým HFK Olomouc zejména v prvním poločase chladně a profesorsky hrající Spartu v prvním čtvrtfinálovém pohárovém utkání potrápil. "Sparta nás možná podcenila. Celý první poločas byl z naší strany výborný, nebáli jsme se hrát. Ve druhém poločase ale soupeř prokázal svou sílu i kombinační schopnosti," řekl po utkání domácí trenér Tomáš Uličný.

Spokojenost s vítězstvím nezakrýval sparťanský trenér Michal Bílek, který kriticky zhodnotil výkon svých svěřenců v prvním poločase. "Nechytili jsme začátek utkání, kdy nás soupeř dostal pod tlak a vypracoval si několik gólových šancí. Bylo to pro nás varování, přesto jsme neubránili jednu standardní situaci a z následného rohového kopu jsme inkasovali," poznamenal Bílek, který v poločase sáhl ke dvěma změnám v sestavě. Matušovič i Slepička výkon výrazně oživili. "Naše hra už byla o něčem zcela jiném. Došek sice neproměnil vyloženou šanci, ale Slepička dvěma góly vyjádřil naše zlepšení," dodal Bílek.

HFK Olomouc - Sparta Praha 1:2 (1:0)
Branky: 19. Lukášek - 65. a 69. Slepička. Rozhodčí: Jech - Filgas, Goňa. ŽK: Krutý - Kadlec, Kladrubský. Diváci: 1520.
HFK Olomouc: Doležal - Lošťák, Lukášek, Zlatohlavý, Dadák - Spáčil (77. Janeček), Ševela, Jakubovič (81. Škuta), Krutý - Kropáček (39. Korčián), Vodák. Trenér: T. Uličný.
Sparta: Grigar - Kladrubský, Sivok, Hainault, Kadlec - Hušek - Jeslínek (46. Slepička), Kisel, Vacek (84. Kóňa), Kolář (46. Matušovič) - Došek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: