Hlavní obsah

Pohár ČMFS pro Spartu vystřelil v penaltách Kadlec

PRAHA

Až pokutové kopy rozhodly v úterý na Strahově o tom, že trofej pro vítěze Poháru ČMFS získá potřetí za sebou pražská Sparta. Letenský tým tak dovedl k vítězství při svém prvním utkání na lavičce Jozef Chovanec, který v týdnu nahradil Michala Bílka. Severočeši po prohře namísto přímého postupu do 1.kola Poháru UEFA budou muset o účast v evropské soutěži bojovat v předkole. Vítěznou penaltu na Strahově vstřelil Michal Kadlec.

Článek

Za velmi slabé divácké návštěvy byla k vidění první větší šance zápasu v 5. minutě, kdy zpětnou Papouškovu hlavičku do pokutového území usměrnil pouze do náruče sparťanského gólmana Poštulky opět hlavou Dort. Na druhé straně Voříškův pokus zpoza šestnáctky Hauzr také zneškodnil. Tutovku hned vzápětí zahodil osamocený Nezmar, který z pravé strany skvěle načechraný centr hlavičkoval vedle pravé tyče sparťanské brány. „Utkání bylo svazováno oboustrannou nervozitou. Chvíli jsme měli šance my, poté Liberec,“ zhodnotil utkání trenér Sparty Jozef Chovanec.

Horváth byl ve 14. minutě tak překvapený, že se k němu z pravé strany odcentrovaný míč dostal, že nedokázal trefit prázdnou bránu. Následně se hra přesunula mezi obě šestnáctky a ani jeden z týmů se nedokázal výrazně prosadit k zakončení. Liberecké mužstvo, ač podle rozpisu domácí, muselo počítat s tím, že na pražském Strahově vytvoří lepší atmosféru fanoušci letenskému týmu. To se ovšem nestalo, poněvadž liberecké hráče v průběhu celého utkání povzbuzovala početná skupina fandů ze severu Čech.

V závěru první půle to byli přesto letenští fotbalisté, kteří svého soupeře zavřeli a měli blízko ke skórování. Obzvlášť nebezpečná byla situace z nastavení, kdy ve velké šanci v pokutovém území mířil nad bránu Kladrubský. Ten již ve 35. minutě vystřídal zraněného kapitána letenských Tomáše Sivoka. „Očekával jsem, že našich fanoušků bude víc. Myslím si, že se utkání hrálo v duchu fair-play. Do budoucna by bylo asi lepší zvětšit prestiž tohoto poháru. Je dobře, že jsme po delší době viděli utkání bez petard a dýmovnic," řekl k otázce fanoušků Chovanec.

Po změně stran byla nebezpečnější Sparta

Hned na začátku druhé půle se do ofenzívy pustili sparťané. Jeslínek ale místo střely volil přihrávku pod sebe a Horváthovi se do střely vrhnul jeden z libereckých hráčů. Byl to opět levonohý letenský záložník, který o chvíli později zatočil míč z rohu tak precizně, že ho liberecký brankář Hauzr vytěsnil na roh až konečky prstů. I v následných minutách byla na hřišti dominantní Sparta, obzvlášť střelecky aktivní Horváth znamenal pro branku Liberce velké nebezpečí.

Po hodině hry o sobě dal vědět také nejlepší jarní střelec Severočechů Chorvat Kerič, nejprve ovšem svými kličkami akci k zakončení nedovedl, následně se mu před gólmanem Poštulkou zamotal míč mezi nohama. V 70. minutě měl na hranici pokutového území soupeře spoustu času Matušovič. Zpracoval si míč a bohužel pro Spartu střílel nad. O vítězství letenského týmu mohl v 86. minutě rozhodnout Horváth, v šestnáctce Liberce ale střelecky selhal. O minutu později Jeslínek nechal vyniknout Hauzra. „Nevím, jestli si jedno nebo druhé mužstvo zasloužilo vyhrát. Výsledek nás netěší, půjdeme dál,“ řekl trenér libereckého týmu Ladislav Škorpil.

Když utkání nenašlo vítěze v 90. minutách, přišly na řadu penalty. Nejprve si na značku pokutového kopu postavil míč liberecký Radzinevičius, který svůj pokus ale napálil vedle. Následně se nemýlil sparťan Kladrubský. Poštulku v brance Sparty se podařilo prostřelit až Holeňákovi. Když proti Hauzrovi neuspěl Matušovič, byly na tom oba týmy opět stejně. Po Kerićově úspěšném kopu se alá Panenka trefil Horváth. Stejně úspěšně je napodobili Bílek a Kolář. Když se z následného kopu netrefil do brány Dočkal, rozhodl svým úspěšným pokusem o zisku trofeje Kadlec.

„Radzinevičius šel na hřiště proto, aby kopal penaltu. Šel první a kopnul jí vedle,“ dodal stroze kouč Škorpil. "Včera jsem od něj viděl na tréninku krásnou penaltu," zakončil.

Finále Poháru ČMFS
Slovan Liberec - Sparta Praha 0:0 (0:0) na penalty 3:4
Rozhodčí: Příhoda - Kordula, Filgas. ŽK: Kerič (Liberec). Penalty proměnili: Holeňák, Kerič, Bílek - Kladrubský, Horváth, Kolář, Kadlec. Neproměnili: Radzinevičius, Dočkal - Matušovič. Diváci: 2865.
Liberec: Hauzr - Matula, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort (73. Frejlach), Papoušek (89. Radzinevičius)- Kerić, Nezmar (79. Smetana).
Sparta: Poštulka - Voříšek, Sivok (35. Kladrubský), Řepka, Kadlec - Vacek (78. Kolář), Hušek, Horváth, Matušovič - Jeslínek, Holenda (84. Slepička).

Reklama

Související témata: