Hlavní obsah

Sparta si už v prvním pohárovém osmifinále téměř zajistila postup

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Sparťanští fotbalisté mohou předčasně slavit postup do čtvrtfinále domácí pohárové soutěže Ondrášovka cup. V prvním ze dvou utkání 4. kola proti Českým Budějovicím dnes vyhráli na soupeřově půdě vysoko 5:0, pražská odveta už bude podle všeho pouze formalitou.

Foto: David Veis, ČTK

Jan Holenda ze Sparty se raduje z branky.

Článek

Sparta rozhodla už v prvním poločase a v rozmezí mezi 23. a 28. minutou nastřílela soupeři čtyři góly. Autorem tří gólů byl Luboš Kalouda, podíl na čtyřech brankách měl Bony Wilfried.

V Českých Budějovicích se hrál duel dvou prvoligových soupeřů, kteří se střetnou v krátké době třikrát. Vedle pohárových duelů - odveta se hraje 28. října - čeká Jihočechy v sobotu 17. října ligový zápas na Letné, což zvlášť po dnešním výsledku bude pro tým Pavla Tobiáše zatěžkávající zkouška.

Hosté nastoupili v kombinované sestavě, v níž chybělo pět hráčů ze základní jedenáctky ve vítězném pražském derby, znovu nastoupil i záložník Martin Zeman. Ten byl také u prvního gólu, který připravil v 23. minutě Wilfriedovi, jenž se v následujících pěti minutách podílel různým způsobem na třech dalších sparťanských gólech. Nebývalo se dařilo Kaloudovi, jenž postupně nastřílel do branky neškodného soupeře tři góly.

Po pauze se v chladném počasí utkání již pouze dohrávalo, domácí nebyli Spartě důstojným soupeřem. Pražský klub si odvezl nakonec pětibrankový náskok, který mu dává prakticky jistotu postupu do jarního pohárového čtvrtfinále.

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:5 (0:4)
Branky: 27., 28. a 54. Kalouda, 23. Wilfried, 24. Holenda. Rozhodčí: Adam - Kovařík, Urban. Diváci: 685.
Č. Budějovice: Kučera - De Lima, Horejš, Žižka, Šiklič - Hudson (85. Dolejš), Doležal, Riegel, Krob (46. Mezlík) - Meszároš (46. Ondrášek), Sedláček. Trenér: Tobiáš.
Sparta: Kozáčik - Hoheneder, Řepka, Hejda, Pamič - Kalouda, Kucka, Hušek, Zeman (61. Vacek) - Wilfried (68. Kadlec), Holenda. Trenér: Chovanec.

Plzeň je po remíze s Kladnem ve čtvrtfinále

Plzeňští fotbalisté se stali prvními čtvrtfinalisty Ondrášovka cupu. Po třígólovém vítězství v Kladně jim dnes v domácí odvetě stačila k postupu do jarního pokračování pohárové soutěže remíza 1:1. V 13. minutě zvýšil západočeský náskok proměněným pokutovým kopem Rezek, Kladenští sice do přestávky srovnali, ale na zvrat už v druhém poločase neměli.

Trenér Středočechů Hřídel udělal oproti vzájemnému utkání z minulého týdne šest změn v sestavě a zápas pojal jako přípravu na víkendový ligový souboj s pražskou Slavií. Ani nejsilnější kladenská jedenáctka však neudržela bezbrankový stav dlouho.

V 13. minutě fauloval unikajícího Petrželu stoper Procházka a z následné penalty poslal domácí tým do vedení Rezek, který skóroval ve všech pěti dosavadních vystoupení Plzně v poháru.

Po oboustranně otevřené hře se hosté dočkali v 35. minutě vyrovnání, když po rohu překonal Zoubele brankáře Daňka technickou střelou z dvaceti metrů k pravé tyči.

Druhá půle se poté hrála spíše z povinnosti, přesto mohli aktivnější domácí strhnout vítězství na svou stranu. V největších šancích ale selhal Petržela, a tak odvetný souboj skončil smírně.

Plzeň - Kladno 1:1 (1:1)
Branky: 13. Rezek z pen. - 35. Zoubele. Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Moudrý. ŽK: Procházka (Kladno). Diváci: 752. První zápas 3:0, postoupila Plzeň.
Plzeň: Daněk - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth (82. Rýdel), Rada, Rajtoral (59. Mlika) - Bakoš (72. Jiráček), Rezek. Trenér: Vrba.
Kladno: Kostolanský - Bartoš, Z. Rada, Procházka, Hajník - Zoubele, Szabo, Hlava, Cigánek (69. Moravec) - Tatanašvili (81. Šilhan), Klinka (59. Mašanský). Trenér: Hřídel.

Reklama

Související témata: