Hlavní obsah

Cipro první díl svojí mise splnil a v úvodním derby Spartu porazil

PRAHA

Třídílný seriál derby pražských „S“ začal prvním zápasem čtvrtfinále fotbalového Ondrášovka Cupu v Edenu. Nový kouč červenobílých František Cipro v něm pouhé dva dny po svém jmenování splnil první dílčí cíl - udržet pro Slavii naději na postup do evropských pohárů. Jeho tým Spartu porazil 1:0, takže do odvety na Letné získal alespoň minimální náskok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Bony Wilfried v souboji o míč s Matějem Krajčíkem ze Slavie.

Článek
Fotogalerie

Nový kouč Slavie František Cipro moc času na převratné změny neměl, a tak poslal na hřiště vcelku očekávanou sestavu. Překvapil snad jen posunutím Milana Černého do útoku, což byl důležitý tah.

Zápas začal dost vlažně a kromě žluté karty pro sparťana Wilfrieda, který drsně zajel do gólmana Vaniaka, se nic moc nedělo. Slávisté jako by rivala uspali a již v 16. minutě udeřili. Ragued přesnou přihrávkou vysunul Krajčíka, ten přízemním centrem nalezl v šestnáctce právě Černého, který pohotově otevřel skóre.

Letenští se brzy přesvědčili, že stoperská dvojice Kopic - Trapp není skálopevná. Kadlec si to středem obrany namířil do brejku, sám před Vaniakem ovšem selhal a ani netrefil mezi tři tyče. Spartě se vůbec první poločas hrubě nevyvedl. Před přestávkou se jí navíc zranil jediný levý obránce Pamič a na hřiště za něj musel záložník Vacek.

Krátký nádech Sparty

Až ve druhém poločase procitli Letenští z letargie a začali být nebezpeční. Kucka po rohu v nadějné pozici trefil jen Krajčíka, slávisté zblokovali i pokus Hohenedera. Po sérii rohů se pak do šance hnal znovu Kadlec, gólman Vaniak si však vzpomněl na své čarodějské časy.

Tím se příděl dramatických situací pro druhé dějství na dlouho vyčerpal. Zdálo se, že oba týmy jsou se skóre 1:0 pro odvetu spokojené. Slavia se už nikam nehnala a Sparta brzy upadla zpátky do úvodní bídy. Přesto mohli hosté vyrovnat, Vacek však v 81. minutě trefil z přímého kopu tyč. V nastaveném čase neuspěl ani hlavičkující Wilfried.

Další dvě derby uvidí Letná - v pondělí 12. dubna v lize a ve čtvrtek 15. dubna v pohárové odvetě.

Slavia Praha - Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 16. M. Černý. Rozhodčí: Damková - Filípek, Mencl. ŽK: Hubáček - Wilfried, Kušnír. Diváci: 7439.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Kysela, Ragued, Janda (68. J. Černý), Grajciar - M. Černý (84. Šenkeřík), Vlček (90. Ivanovski). Trenér František Cipro.
Sparta: Blažek - Kušnír, Kladrubský, Řepka, Pamič (45. Vacek) - Hoheneder - Kadlec (64. Lačný), Žofčák (76. Zeman), Kucka, Sionko - Wilfried. Trenér Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: