Hlavní obsah

Penaltový simulant, který je za hrdinu. To je mladý mistr hereckých etud Chramosta

JIHLAVA

Dostal nálepku simulanta. Dokonce flastr na jeden zápas za hereckou etudu v odvetném pohárovém semifinále v Kroměříži schytal, neboť penaltový zákrok vyloženě nafilmoval. Přesto v jihlavském finálovém duelu o druhou nejvýznamnější domácí trofej zařídil mladoboleslavský mladík Jan Chramosta pokutový kop zase, a když pak došlo na penaltový rozstřel, v sedmé sérii rozhodl o zisku trofeje i cestě do pohárové Evropy. Simulant, který je teď za hrdinu...

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Jan Chramosta v nájezdu proti kroměřížskému brankáři Marku Voglovi.

Článek

Goldův strahovský tribunál se s ním nepáral, neboť nafilmovanou penaltou v pohárovém semifinále v Kroměříži ho neoklamal. Chramosta dostal distanc na jeden soutěžní zápas a pokutu dvacet tisíc navrch. Ale hlavně – vypálili mu cejch simulanta, před nímž se musí mít sudí na pozoru.

Ve středečním jihlavském finále Ondrášovka Cupu přesto čtvrthodiny před koncem rozhodčí Kordula nezaváhal a po zákroku na Chramostu nařídil proti Olomouci penaltu.

„Zřejmě ke Škerleho faulu přičetl i zákrok na Kuliče z první půle, který neodpískal. Ale ta penalta byla jasná. Po autovém vhazování Procházky prodloužil Mendy balón, já si ho zpracoval, otočil jsem a v tom jsem šel k zemi,“ dušoval se dvacetiletý Chramosta, že tentokrát o žádnou hereckou etudu nešlo.

Jan Chramosta z Mladé Boleslavi se raduje z vítězné trefy.foto: ČTK/Radek Petrášek

Pro Mladou Boleslav to byl v pohárovém finále moc důležitý moment, neboť prohrávala a konec nadějí na zisk trofeje a tudíž i cestu do kvalifikace o Evropskou ligu se neodvratně blížil.

„Já se na ni nehrnul, protože ctím starou pravdu, že faulovaný hráč ji kopat nemá. Táborský byl určený, a skutečně ji proměnil. V pravý čas. Vyrovnali jsme, vrátili se do zápasu a nakonec finále v pohárové loterii rozhodli,“ zalykal se mladoboleslavský mladík štěstím, protože to byl právě on, kdo trefou v sedmé sérii rozhodl, že se tuzemský pohár stěhoval do Mladé Boleslavi.

„Trenéři mě napsali už mezi první pětici exekutorů, jenže já si v tu chvíli nevěřil. Penalta, vyrovnání, závěrečné drama, to všechno mě nahlodalo. Proto jsem za nimi šel, aby mě ze seznamu vyškrtli. Jenže pak přišla sedmá série a už nebylo zbytí,“ přiznával Chramosta, že se stal mladoboleslavským hrdinou z nouze a donucení.

Fanoušci fotbalistů Mladé Bleslavi nejprve Chramostu málem umačkali, pak se s přiznivci Olomouce poprali přímo na hřišti.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

„Měl jsem výhodu, že mně konstelace nahrála. Hořava střílející přede mnou penaltu zahodil, takže jsem byl v klidu. Kdybych neproměnil i já, nic by se nedělo a ve střelbě by se pokračovalo, pokud bych trefil, bylo rozhodnuto,“ popisoval, co se mu honilo hlavou.

Olomouckého Drobisze skutečně překonal a Mladá Boleslav mohla slavit. Chramosta po veledůležité trefě také.

„Nevím, zda po životní trefě, protože věřím, že další ještě přijdou. Pro mančaft i mě však strašně důležité, neboť zachránila nepříliš povedenou sezónu a navrch znamenala účast v pohárové Evropy, o kterou nám od samého začátku šlo a pro níž jsme si do Jihlavy jeli,“ doznával mladý mistr hereckých etud, který je teď v Mladé Boleslavi za hrdinu.

Však ho také dav fanoušků, který okamžitě vtrhl na hřiště, málem ušlapal. "Hrnuli mě k tribuně, neměl jsem šanci se z toho jásajícího davu dostat, takže jsem měl strach, aby mě neumačkali. Naštěstí přišli na pomoc spoluhráči a Mendy mě z toho klubka vytáhl," ulevilo se Chramostovi,

Reklama

Související témata: