Hlavní obsah

Sportovcem roku je Pavel Nedvěd

PRAHA

Hvězda Juventusu Turín Pavel Nedvěd byl v sobotu večer vyhlášen nejlepším sportovcem České republiky za rok 2003. Za reprezentačním kapitánem, který je favoritem ankety o nejlepšího fotbalistu Evropy, na druhém místě skončil lyžař Martin Koukal, třetí místo patří Milanu Hejdukovi. Nejlepším kolektivem novináři zvolili fotbalovou reprezentaci, která hladce prošla kvalifikací na ME 2004.

Článek

S novináři se shodli i diváci, kteří hlasovali v anketě Sportovní hvězda České televize. I od nich nejvíce bodů získal Pavel Nedvěd.

Za trojicí nejlepších v anketě Sportovec roku 2003 skončili: 4. Roman Šebrle, 5. Štěpánka Hilgertová, 6. Kateřina Holubcová, 7. Ilona Hlaváčková, 8. Karel Poborský, 9. Jan Koller a 10. Martin Doktor.

Za fotbalisty v kolektivech skončila ženská basketbalová reprezentace a národní výběr volejbalistů.

Museli se omluvit

Ze slavnostního večera se jeho hlavní hvězda nemohla pro nemoc zúčastnit. "Moc mě to mrzí.  Ankety si ale vážím a dobře vím, že pokud bych vyhrál, byl bych prvním fotbalistou, který by se stal i nejlepším českým sportovcem roku," řekl ještě před vyhlášením výsledků Právu Pavel Nedvěd,.

Na sobotním galavečeru chyběla i šestá biatlonistka Kateřina Holubcová, neboť o víkendu absolvuje závody Světového poháru na Slovensku. "Přemýšlela jsem o cestě autem do Prahy na vyhlášení a v noci zpět do Osrblie, ale za současného počasí by to bylo hodně krkolomné a vynechat nějaký start si nemohu dovolit. Mrzí mě, že u té slávy nebudu, ale potřebuji teď bojovat o každý bod, abych se kvalifikovala do lednového závodu s hromadným startem v Pokljuce, který je pouze pro třicet nejlepších v celkovém pořadí," uvedla v pátek Kateřina Holubcová.

Valenta předá žezlo

Anketa pořádaná Klubem sportovních novinářů ČR se letos vyhlašuje už počtyřiačtyřicáté, v tipech 186 českých sportovních novinářů se objevilo 76 jmen jednotlivců a 27 kolektivů. Z nich do druhého kola postoupila desítka sportovců a tři kolektivy, teprve pak žurnalisté určili konečné pořadí. Vedle putovní trofeje získal nejlepší sportovec šek na 250 tisíc korun, ještě desátý v pořadí dostal 50 tisíc a vítězný kolektiv obdržel 100 tisíc korun.

Loni v anketě triumfoval olympijský vítěz v lyžařské akrobacii Aleš Valenta, jenž v roce 2003 sice poprvé v životě vyhrál závod SP, ale jinak se mu sezóna moc nepovedla. To, že v sobotu symbolicky předá vládu, bere s nadhledem: "Je tam deset mnohem lepších, máme hodně mistrů světa a vůbec lidí, kteří na světové úrovni něco znamenají. Takový je sport, jednou nahoru, podruhé dolů

Na slavnostním večeru, který pořádala agentura BPA sport marketing, zahráli a zazpívali Helena Vondráčková, Monika Absolonová, Lenka Filipová, Leona Machálková, Yveta Blanarovičková, Martin Maxa, Petr Muk, Miroslav Žbirka, houslový virtuóz Jaroslav Svěcený a kytarista Lubomír Brabec.

Reklama