Hlavní obsah

Hušbauer v Jablonci zase zářil. Podruhé mu dal dva góly a Sparta je ve finále

Jablonec nad Nisou

Skvělou střeleckou bilanci má ze svých dvou posledních vystoupení v Jablonci fotbalový záložník pražské Sparty Josef Hušbauer. V prosinci se tady dvěma krásnými góly výrazně postaral o ligové vítězství 4:2, ve středu dvěma trefami přispěl k obratu ve skóre v odvetném semifinálovém duelu Poháru České pošty. Sparta vyhrála 3:2 a může se těšit na finále, v němž se střetne buď s Teplicemi, nebo s Olomoucí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marek Jarolím z Jablonce (vpravo) brání sparťana Josefa Hušbauera.

Článek

Hušbauer se tedy znovu stal katem Jablonce. Čím to, že se mu na jeho hřišti tak daří? „Nevím, ale hlavně jsem rád, že jsme postoupili. Určitě jsem si vzpomněl na ten podzimní zápas. Říkal jsem si, že by se to mohlo zopakovat," usmál se hrdina pohárové odvety.

Měl obavy o postup? „Asi jen chvíli ve druhé půli. Druhý gól domácích nás zbytečně zmrazil, Jablonec rázem ožil. Trošku jsme si to zkomplikovali, ale potřetí jsme už neinkasovali a naopak přidali pojistku. Při té vyrovnávací brance jsem šel z úhlu sám, pak jsem doklepl míč do prázdné branky. Byl jsem na konci akce, kterou připravil Kweuke," líčil Hušbauer.

Sparta je ve finále poháru po čtyřech letech. „Tehdy jsem to samozřejmě nezažil, ale bylo by pěkné zvednout pohár a pak ještě završit double ziskem titulu," prohodil záložník.

Brankář Sparty Tomáš Vaclík se gólové přestřelce v Jablonci nedivil. „Stadión se jmenuje Na Střelnici a ten název asi oba týmy inspiroval. Mrzí mě, že jsem dostal dva góly. Při tom prvním, kdy šel Jakub Brabec do skluzu a dal mi to do protipohybu, nešlo nic dělat. Po tom druhém gólu jsme se už soustředili, abychom další nedostali a uhlídali si postup," vykládal gólman.

Úlevu z toho, že Sparta splnila postupem do finále poháru roli favorita, neskrýval ani trenér Martin Hašek. „Už podle skóre je zřejmé, že to byl otevřený zápas. Věděli jsme, že si Jablonec dokáže vytvořit tlak, ale je i zranitelný směrem do defenzivy. Mohli jsme rozhodnout o výsledku dříve, jenže kvůli našim neproměněným šancím domácí pořád byli ve hře, a jakmile šli do vedení na 2:1, rázem jsme se ocitli kousíček od nepříjemné situace. Až teprve po našem vyrovnání na 2:2 byl dvojzápas rozhodnutý. Stál nás velké množství sil, ale cesta do finále nebývá nikdy lehká."

Komňacký: Jsme jazýčkem na vahách v boji o titul

Jablonečtí v domácím poháru končí a tím jsou i ze hry o evropské poháry, protože v lize mají na potřebné umístění už velkou ztrátu. „Souhlasím s kolegou, že to byl otevřený zápas. Přibrzdila nás první inkasovaná branka. To už jsme věděli, že musíme dát tři góly a žádný nedostat," přemýšlel trenér František Komňacký. „Přesto se dalo za stavu 2:1 o postupovém výsledku pořád uvažovat.  Hráčům nemám za výkon co vyčíst. Pracovali zhruba na té úrovni jako loni na podzim. Ale to jsme při solidním herním projevu dokázali i zúročovat šance. Kdybychom zopakovali tu podzimní produktivitu, asi bychom skórovali víckrát," mínil kouč.

Jablonečtí mají před sebou ještě posledních pět kol v lize. „A to je doba, aby v ní hráči přesvědčili, že jsou profesionály a dovedou zvládnout na sto procent každý trénink i zápas. Nezbývá, než se smířit s tím koncem nadějí na Evropu," připomněl Komňacký. „Určitě zbytek ligy nebude v našem podání o vypuštění sezóny. Vždyť v předposledním kole hrajeme derby s Libercem a můžeme být jazýčkem na vahách v jeho boji o titul," dodal kouč, který už před několika dny naznačil, že z klubu zřejmě odejde.

Reklama