Hlavní obsah

Čech znovu vyraboval penaltové kasíno, další rozstřel už sparťanům zakázal

Praha

Penalty jsou kasíno, nechal se slyšet zklamaný František Komňacký. Ve světle výroku trenéra fotbalové Jihlavy je Marek Čech otrlým hazardním hráčem. Již na podzim brankář v rozstřelu na Viktorii Žižkov lapil tři penalty a vychytal Spartě postup do osmifinále Poháru České pošty. V něm se příběh opakoval. Po remízách 1:1 v obou zápasech znovu rozhodoval rozstřel. A Čech opět penaltové kasíno vyraboval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hrdina pokutových kopů s Jihlavou, gólman Sparty Marek Čech.

Článek
Fotogalerie

Na penalty jsou v pohárech zkrátka Čechové. Gólman Chelsea zneškodnil loni ve velkém mnichovském finále tři a vychytal pro Blues historický triumf v Lize mistrů.

Jeho jmenovec Marek se musel v říjnu spokojit se třetím kolem Poháru České pošty. Jeho oběti neměly slavná jména Robben, Olič a Schweinsteiger, ale Mareš, Sloboda a Surynek. Přesto však Čechína okopíroval a Spartu na Žižkově do osmifinále proti Jihlavě poslal.

„Myslím, že chytit tři penalty ze šesti je dost dobré," konstatoval tehdy Marek Čech suše.

Penalty proměnili:
Holek, Kadlec, Lafata - Kosak, Tomeček.
Neproměnili:
Hušbauer, Vidlička - Vaculík, Karlík, Čvirik.

Koloušek v rozstřelu chyběl

V úterý večer si tuhle libůstku vychutnal na Letné znovu. Proti Jihlavě vystihl směr první penalty a Vaculík ji napálil do tyče. Druhou a třetí pak chytil Karlíkovi a Čvirikovi. Sparta vyhrála penalty 3:2 a již ve čtvrtfinále si zopakuje loňský finálový souboj s Olomoucí. Hlavně díky gólmanovi, který jinak v lize dělá náhradníka mladšímu Tomáši Vaclíkovi.

Jediný gól v řádné hrací době odvety Marek paradoxně inkasoval z pokutového kopu, který proměnil Koloušek. Jenže ostřílený jihlavský mazák byl ve druhé půli střídán a při rozstřelu na hřišti chyběl.

Jednou se ucho utrhne

„Pár penalt už jsem chytil, ale nikdy se na ně netěším. Hlavně doufám, že příště už na ně nedojde. Nechávat postup vždycky až na penalty nedoporučuji. Jednou už to totiž nevyjde," zakázal Čech spoluhráčům další rozstřel.

„No, no, vždyť Marek je prostě dobrý gólman. Den před zápasem jsme penalty trénovali a hodně jich pochytal," reagoval s úsměvem záložník Lukáš Vácha.

„Jsme rádi, že máme gólmana, který penalty umí chytat. Teď nás v pohárovém pavouku čeká Olomouc. Dávám Markovi za pravdu, Sigmu už bychom se měli pokusit vyřadit pokud možno v řádné hrací době," souhlasil trenér Vítězslav Lavička.

Lafatu přečetl Komňacký dokonale

Také Jihlava den před odvetou penalty pilovala. „Přiznám, že s trochou černého humoru, protože jsem nevěřil, že na ně dojde," líčil kouč František Komňacký.

Také sparťan Hušbauer minul a proti Vidličkovi uspěl brankář Hanuš. Nakonec však přece jen zůstal v Čechově stínu. I kvůli tomu, že postupová penalta Lafaty se Hanušovi došourala pod rukou do sítě.

„Gólmani zkrátka byli lepší než střelci. Všichni tři exekutoři, kteří penalty na Spartě zahodili, je na tréninku proměňovali s přehledem. Poradil jsem svému brankáři, ať se proti Davidu Lafatovi nehne a zůstane stát. David opravdu zamířil do středu, takže mě mrzí, že balon nakonec do sítě propadl," litoval Komňacký. Lafatu samozřejmě moc dobře zná ze společného působení v Jablonci i národním týmu.

Reklama