Hlavní obsah

K titulu přidal záchranu a triumf v poháru! V euforii hodil střelecký spasitel kopačky fanouškům

Mladá Boleslav

Vysmátí a hulákající na celou Mladou Boleslav opouštěli fotbalisté Liberce dějiště finále Poháru FAČR. Po triumfu nad Jabloncem si užívali plnými doušky opojné pocity šampiónů, které jim v bídné sezóně mnohokrát dopřány nebyly. Borci navlečení v tričkách s nápisem ´Ze dna až k poháru!´ donekonečna vyvolávali jméno spoluhráče Marka Bakoše, jehož trefa zařídila penaltový rozstřel, v němž klub zpod Ještědu srazil jabloneckého soka na kolena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Marek Bakoš s trofejí pro vítěze domácího poháru.

Článek

„Užíváme si sílu okamžiku. Byli jsme v totálních sra.... Strašný stav. Když jsme prohráli první čtvrtfinále v Třinci o dva góly, ani ve snu by mě nenapadlo, že o pár týdnů později budeme slavit triumf v celé soutěži," smál se útočník Marek Bakoš, jenž zařídil proti Jablonci vyrovnání. Vydatně tak přispěl k pohárovému triumfu.

Přitom teprve před pár dny gólem proti Brnu nasměroval Severočechy k záchraně mezi fotbalovou elitou. „Raději bych skóroval v každém zápase, pak bych se považoval za gólového specialistu. Nicméně jsem moc rád za trefy v klíčových okamžicích sezóny. Cíle, s nimiž jsem do Liberce šel, se naplnily na sto procent," rozplýval se Bakoš.

Medaili přebíral jen ve stulpnách. „Kopačky jsem v návalu euforie hodil lidem," přiznal borec, jenž ještě na podzim oblékal dres Plzně. „Vlastně mám takový triple, protože jsem přispěl Viktorii k titulu a Liberci k záchraně i poháru. Tolik radosti během jediné sezóny jen tak někdo nezažije," culil se dvaatřicetiletý útočník.

Přiznal, že když v zimě opouštěl jako nepotřebný Plzeň a rokoval o podmínkách kontraktu s libereckým ředitelem Janem Nezmarem  a majitelem Slovanu Ludvíkem Karlem, nosil v hlavě plán o postupu do Evropy.

„Už tehdy jsme při jednáních řešili, že by bylo fajn se zachránit a vyhrát pohár, protože Liberec podle mého mínění do pohárové Evropy patří. Žil jsem pro tu myšlenku celé jaro, jen jsem ji nikomu neříkal. Možná šlo o hodně odvážný plán, ale myslím, že jsme si místo v Evropě zasloužili," přemítal Bakoš, když jej spoluhráči vyvolávali, aby už déle nezdržoval a připojil se k euforické cestě do nedalekého domova klubu slavícího druhý pohárový triumf v historii.

„Když se nám podařilo vyrovnat, tak jsem před penaltami věřil. Nemyslím, že by Jablonec byl zlomený, ale prostě jsme byli hodně nahoře a byli hodně hladoví po úspěchu," vykládal spokojeně Bakoš, jenž byl určený do penaltového rozstřelu na liberecké straně jako pátý v pořadí.  „Upřímně přiznávám, že jsem rád, jak rychle kluci rozhodli a já kopat nemusel," smál se Bakoš.

Reklama

Související témata: