Hlavní obsah

Domácí fotbalový pohár se jmenuje MOL Cup. Československý Superpohár už za rok?

Praha

Domácí fotbalový pohár, který už několikrát měnil jméno a naposledy se hrál jako Pohár FAČR, se nyní jmenuje MOL Cup. Pátečním podpisem smlouvy to stvrdili předseda FAČR Miroslav Pelta a člen představenstva Skupiny MOL Oszkár Világi. Smlouva je podepsána na tři roky s dvouletou opcí a poháru by měla přinést větší prestiž i více peněz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Marek Bakoš s trofejí pro vítěze domácího poháru.

Článek

Ropná a plynárenská společnost MOL provozuje v Česku čerpací stanice MOL a Pap Oil, na Slovensku pak síť Slovnaft, který je titulárním partnerem Slovenského poháru.

„Domácí pohár je nejsnazší cestou do Evropy a v okolních zemích je chloubou. Vstup nového partnera by měl zvýšit jeho hodnotu u nás," zdůraznil Miroslav Pelta. Šéf marketingové společnosti STES Luboš Koželuh dodal, že nový partner pro domácí pohár je po reprezentaci a lize třetím z velkých projektů, které asociace partnersky a tudíž především ekonomicky zabezpečila.

Za trofej víc peněz

Oszkára Világiho pak Pelta charakterizoval jako velkého fotbalového fanouška, který se angažuje ve slovenském fotbale i v klubu. „FAČR je náš první partner v Česku, kde se chceme prezentovat. Chtěli bychom pohár vyzvednout na vyšší úroveň," zdůraznil Világi.

Celý projekt MOL Cupu vyjde na deset miliónů korun. Zatím zůstává prémie 1,5 mil. korun pro vítěze a půl miliónu pro poraženého finalistu. „Budeme jednat o navýšení těchto prostředků," přislíbil Pelta. Ze závěrečných bojů by se na televizních obrazovkách mělo objevit i více zápasů, kromě finále a semifinále i čtvrtfinálové zápasy. „Mělo by být odvysíláno pět, možná i sedm utkání," dodal Koželuh.

Československý Superpohár už za rok

Konkrétní kontury dostává i společný Superpohár, v němž by se utkal vítěz MOL Cupu a Slovnaft Cupu. „Podpis s novým partnerem českého poháru, který obdobně funguje i na Slovensku, by měl být prvním krokem," uvedl Pelta, než si s novým partnerem vyměnili symbolicky dresy s logem MOL Cupu.

O společný „exfederální" Superpohár by se mohlo hrát už příští rok. „Je třeba dojednat konkrétní podmínky se slovenskou stranou. Nevidím v tom problém," řekl Pelta. Zatímco myšlenka společné ligy je prakticky mrtvá, jeden společný zápas je naopak velmi reálný a Skupina MOL tuto iniciativu rovněž vítá.

Reklama