Hlavní obsah

Baník si Spartu přečetl. V neděli proti ní Kučera vypustí také Baroše

Praha

Týden pražsko-ostravských her začal šokem. Fotbalisté ostravského Baníku vyřadili Spartu na jejím trávníku v osmifinále domácího poháru. Triumf jim zvedl sebevědomí pro nedělní ligový duel na stejném stadiónu. A budou ještě silnější o svého lídra Milana Baroše, který zůstal ve středu jen na lavičce. „Samozřejmě. Jak Sparta šetřila Rosického, tak my Baroše,“ těší se trenér Radim Kučera.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Ostrava Radim Kučera (vlevo) a člen dozorčí rady klubu Marek Jankulovski před pohráovým utkáním na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Pohár jste zvládli nad očekávání. Po penaltovém rozstřelu jste Spartu vyřadili.

Máme svoje problémy v lize, Sparta taky. Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně a tlak z ligy nechat stranou, což se povedlo. Prodloužení pak bylo otázkou morální síly. Kluci se vyždímali, penalty jsou vždycky loterie. Po delší době si zase užíváme spokojenosti.

Nepomohl vám i poslední ligový duel s Olomoucí?

Ano, psychika hraje velkou roli. Remíza s Olomoucí byla vzpruhou. I když jsme nevyhráli, s druhým týmem tabulky jsme sehráli rovnocennou partii. V lize je tlak větší. A když sbíráte body jen po remízách, narůstá. V poháru šlo o jeden jediný zápas proti favoritovi, hráli jsme uvolněněji.

Rozstřel rozhodla vaše větší pohoda, že?

Věřil jsem, že penalty zvládneme. Do branky jsme nasadili Šustra, který je na penalty lepší specialista než Vašek. Nechytil sice žádnou, ale vyhráli jsme. Den před zápasem jsme penalty cvičili. Dal jsem na pocit hráčů, kdo si věří.

Skalp Sparty se cení. A co dál?

Postup je povzbuzením a snad i vzpruhou do další činnosti, od prvního kola jsme v lize nevyhráli. Věřím, že nám vlije krev do žil a také v neděli zopakujeme na Spartě dobrý výkon. Účast ve čtvrtfinále je dílčí úspěch, byl bych rád, abychom měli v tabulce 12, 13, 14 bodů...

Jaký asi bude nedělní duel, čtyři dny po pohárovém?

Zase jiný. Oba jsme se přečetli... Výkon v poháru nám každopádně dodá sebevědomí, můžeme se od něj odrazit. Dokážeme s favoritem držet krok. Byli jsme nebezpeční i v prodloužení.

Určitě vám nahrává, že Sparta je vzhledem k nepovedenému průběhu podzimu pod velkým tlakem.

Jsou pod ním oni, ale my taky. Dokážu se však vžít, že na Spartě je asi obrovský.

Reklama

Související témata: