Hlavní obsah

Manchester United nevyhrál ani potřetí, tentokrát v městském derby

MANCHESTER/PRAHA

V Manchasteru se v neděli uskutečnilo ostře sledované 137. ligové derby mezi domácím City a hostujícím United. Již tak vyhecovaný duel dostal další náboj díky tomu, že se utkali dva znepřátelení manažeři - stálice fotbalové Premier League Alex Ferguson s nováčkem na lavičce City Svenem-Göranem Erikssonem. Slavit vítězství mohl po utkání švédský trenér, který v minulosti vedl anglickou reprezentaci. Jeho svěřenci zvítězili 1:0.

Článek

Ferguson se musel obejít bez své největší hvězdy a nejlepšího hráče celé Premier League za minulou sezónu Portugalce Ronalda. Ten si odpykává třízápasový trest za úder hlavou, kterým počastoval Richarda Hughese v remízovém zápase proti Portsmouth. Do útoku se musel postavit Carlos Tevez, protože ´Reds´ navíc postrádají zraněné Rooneyho, Sahu a Solskjaera. Teveze podporoval veterán Paul Scholes, jediný střelec mužstva v nové sezóně. V základní jedenáctce United si navíc odbyl debut anglický reprezentant Owen Hargreaves, který se postavil do středu zálohy vedle typově podobného Carricka. Angličan, který stál United 17 miliónů liber toho nicméně během utkání mnoho nepředvedl.

Již v páté minutě se blýskl domácí brankář Kasper Schmeichel, když zmařil tutovku mladému Portugalci Nanimu. Další letní posila ´Reds´ se dostala za obranu City díky akci na jeden dotek po ose Tevéz - Scholes - Nani, Schmeichel ale jeho přízemní střelu z pěti metrů vykopl nohou do bezpečí. O dvě minuty později přibyla vráska na čelo kouče Erikssona, když musel pro zranění odstoupit  útočník Valerij Božinov, kterého nahradil Emile Mpenza.

V minutě sedmnácté vyhrál i svůj druhý souboj s Nanim  teprve dvacetiletý gólman City. Ten skryl v náručí skákavou střelu levačkou zpoza vápna. Portugalský mladíček poté předvedl parádní patičku, díky níž se sám před Schmeichelem zjevil Evra, ale stíhající Vedran Corluka jej, možná i s pomocí faulu, dokázal zablokovat.

Nešťastným hrdinou utkání byl Vidič 

Až ve třicáté minutě se poprvé osmělili také domácí, ale Johnsonův pokus byl spíše propagační. O dvě minuty později již ovšem stánek City vybuchl nadšením. Na středu se dostal ke střele vnějším nártem Brazilec Geovanni, zkušený nizozemský brankář Van der Sar neměl přes clonícího stopera Vidiče šanci úspěšně zasáhnout. Srbský fotbalista navíc střelu tečoval.

Na začátku druhé půle se fotbalisté United do soupeře ještě více zakousli. Po třech minutách se přes obránce Dunna dostal k hlavičce nešťastník Vidič, překonal Schmeichela, ale jeho radosti zabránil kovový zvuk úderu míče o břevno. Dorážející Scholes se navíc ukvapil a netrefil odkrytou branku. V 60. minutě měl velkou smůlu Argentinec Tevez, když po centru Scholese z levé strany otřel svou střelu pouze o levou tyč Schmeichelovy branky.

Útočník, okolo jehož komplikovaného přestupu z West Hamu United toho bylo během léta hodně napsáno, se gólově neprosadil ani o čtvrt hodiny později, kdy levačkou jen o kousek minul pravou tyč domácích. Hráči United mačkali svého soupeře, při něm ale stálo po celé utkání štěstí. Když Tevez nedokázal v nastaveném čase ze dvou metrů trknout míč hlavou do odkryté brány, radovali se domácí z jednobrankového vítězství. Fotbalisté Manchesteru United tak stanovili nelichotivý klubový rekord, když poprvé v historii nedokázali urvat tři body ani v jednom ze tří úvodních zápasů v sezóně. Hráči City se naproti tomu vyhoupli do čela Premier League, jejich kolonku inkasovaných branek navíc zdobí stále nula.

Manchester City - Manchester United 1:0 (1:0)
Branka: 32. Geovanni.

Reklama

Související témata: