Hlavní obsah

Cristiano Ronaldo převzal Zlatou kopačku a vyhlíží další ceny

FUNCHAL

Hvězda Manchesteru United Cristiano Ronaldo převzal v sobotu Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských ligových soutěží, kterou získal jako třetí portugalský fotbalista v historii. Ceremoniál se na hráčovo přání konal v jeho rodišti na Madeiře. Třiadvacetiletý kanonýr tím chtěl uctít památku svého zesnulého otce.

Článek

"Tím, že jsem vyhrál Zlatou kopačku, jsem trochu přepsal fotbalovou historii. Obvykle ji získávají útočníci a já jsem záložník," prohlásil Ronaldo, jenž napodobil legendárního krajana Eusébia z Benfiky a bývalého útočníka Porta Fernanda Gomese, kteří si vysloužili Zlatou kopačku dvakrát.

I když se stále zotavuje po červencové operaci pravého kotníku a zmeškal úvod nové sezony, věří, že ho neminou další pocty. Vzhlíží směrem ke Zlatému míči i anketě FIFA o nejlepšího hráče světa. "Myslím, že jsem ten nejlepší kandidát. Abych byl upřímný, myslím že jsem byl nejlepší a podával nejvyrovnanější výkony," uvedl sebevědomě.

Ronadlo loni pomohl Manchesteru United k anglickému titulu 31 góly a se suverénním náskokem osmi bodů porazil druhého nejlepšího střelce Evropy Daniela Güizu, který dal ve španělské lize za Mallorku 27 branek. Nizozemec Klaas-Jan Huntelaar sice nastřílel za Ajax 33 ligových branek, ale kvůli nižšímu koeficientu soutěže skončil třetí.

Dokonce 40 branek nasbíral ve velšské lize Rhys Griffiths z mistrovského celku Llanelli AFC. V soutěži o Zlatou kopačku se podělil o deváté místo se slavnými kanonýry Karimem Benzemou z Lyonu a Davidem Trezeguetem, kteří měli o polovinu gólů méně.

Zlatá kopačka - pořadí:
HráčKlubPočet branekBody
1.C. RonaldoManchester United3162
2.GüizaReal Mallorca2754
3.HuntelaarAjax3349,5
4.TorresLiverpool2448
AdebayorArsenal2448
Luis FabianoSevilla2448
ToniBayern2448
8.Del PieroJuventus2142
9.BenzemaLyon2040
TrezeguetJuventus2040
GriffithLlanelli AFC4040

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.